Distribuția și producția de medicamente – bune practici

0

Principalele greșeli în implementarea bunelor practici în distribuția de medicamente constatate în urma inspecțiilor Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) sunt legate de faptul că procedurile standard de operare ale companiei sunt formale, nefiind aplicabile, de neinstruirea corespunzătoare a persoanei responsabile cu calitatea medicamentelor, de fluxuri inadecvate pentru intrarea și ieșirea produselor din depozit. Gabriela Ruja, farmacist și inspector pentru bune practici în distribuția și producerea de medicamente în cadrul ANMDM, a susținut o prezentare detaliată privind noul ghid de bune practici publicat în țara noastră în iulie anul acesta, în cadrul evenimentului GDP & GMP, European Practice and Experience, organizat astăzi de Tarus Media, la Hotel Epoque, București.

Noul ghid reprezintă o reviziure a celui din anul 2008, conținând actualizări și o mai bună structurare a conținutului. „Ghidul din 2008 era mai voluminos și mai amplu decât cel european disponibil în acel moment”, a explicat Gabriela Ruja. Vicepreședintele ANMDM, Marius Tănasă, prezent la eveniment, a afirmat că este normal ca, periodic, aceste reguli să fie revizuite. „Vor apărea și situații excepționale la care vom găsi răspunsuri. Întâlnirile au și rol de instruire, informația ne asigură un bagaj de cunoștințe care ne recomandă ca persoane calificate. Experiența personală, lucrul, ne ajută să ne creăm abilități legate de modul în care reacționăm față de diverse situații, astfel încât autoritățile să poată recunoaște persoanele care își îndeplinesc atribuțiile”, a spus Tănasă.

În cadrul aceluiași eveniment, au mai abordat subiecte legate de GDP & GMP reprezentanții ai companiei austriece VTU engineering. Brigitte Gubitz a vorbit despre managementul riscului, prezentând cerințele, provocările și impactul asupra calificării GMP. „Pe măsură ce producția la nivel global crește, la fel crește si riscul. De asemenea, avem lanțuri de furnizare mai lungi, variații sezoniere de temperatură, rețeaua de distribuție este complexă, deseori implică mai multe țări, ceea ce presupune diferențe la nivelul expertizei, infrastructurii și echipamentelor.  Lucăm cu marile companii, realizăm workshopuri în cadrul acestora, le ajutăm să își definească managementul de proces și să îl îmbunătățească, ceea ce economisește timp și bani”, a explicat Gubitz. Karin Kaltseis a susținut o prezentare despre depozitare și distribuție, punând accentul pe grija față de produsele farmaceutice sensibile, iar directorul VTU Group, Robert Schwartz a prezentat activitatea companiei care cuprinde o gamă largă de intervenții de la proiecte de mici dimensiuni care au drept scop îmbunătățirea performanței unor fabrici până la proiecte de consultanță extinse în cadrul marilor companii farmaceutice (printre care se numără Sandoz, Baxter, Boehringer Ingelheim). VTU Group are peste 400 de angajați în Germania, Elveția, Austria, Italia, România și Malaezia.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.