Doar 12,6% dintre bebeluşi sunt alăptaţi până la şase luni

0

În România doar 12,6% dintre bebeluşi mai sunt hrăniţi cu lapte matern până la vârsta de şase luni, ceea ce, explică specialiştii, este un nivel foarte redus, corelat fiind şi cu mortalitatea infantilă foarte ridicată – cea mai mare din Europa.

“În România în anul 2010 rata alăptării a fost de doar 12,6% şi ne dorim ca la anul să creştem această rată cu cel puţin un procent. Pentru că avem o rată a mortalităţii infantile ridicată (decembrie 2010 – 13 la mie şi ianuarie 2011 – 12,2 la mie), pentru că rata copiilor malnutriţi este mare, pentru că obezitatea în rândul copiilor este mare. Pentru ca toate aceste cifre să meargă în direcţia opusă, avem nevoie de un start sănătos, iar alăptarea este cel mai bun start în viață” declară Irina Popescu, preşedinta Asociaţiei pentru Naştere Naturală şi Alăptare (ANNA). Deşi 25 de maternităţi – unde se nasc o treime dintre copiii din România – sunt incluse într-un proiect al UNICEF care  promovează alimentaţia naturală, mămicile renunţă curând după ieșirea din maternitate să-şi alăpteze micuţii.

Concluziile Săptămânii Alăptării vizează necesitatea unui cadru legislativ care să protejeze alăptarea, a derulării unor campanii de informare, precum şi crearea unei comunităţi de consilieri care să ajute mămicile pe parcurs, când apar probleme.  De asemenea, se vor analiza condiţiile de eliberare a laptelui praf şi medicamentelor care opresc alăptarea numai pe baza unei reţete medicale. Eliberarea laptelui praf în baza unei reţete medicale nu a fost încă discutată ca o opţiune.

Celebrată în peste 120 de Ţări, Săptămâna Mondială a Alăptării a debutat cu o masă rotundă organizată sub egida Preşedintelui Camerei Deputaţilor alături de Reprezentanţa UNICEF, cu tema “Alăptarea – de la comunicare la acţiune”. La eveniment au participat decidenţi în policile de sănătate şi servicii sociale, specialişti, reprezentanţi ai societăţii civile, care au discutat despre cum poate fiecare să sprijine luarea unei decizii corecte pentru copil şi mamă. Săptămâna a continuat cu sprijinul Asociaţiilor Hands Across Romania şi ANNA, care au organizat Mom bloggers meet–up, un atelier despre implicarea tatălui în susţinerea mamei, şi un altul despre rolul moaşei în promovarea alăptării.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.