Doi din trei români nu au fost niciodată la psiholog

0

Doi din trei români nu au fost niciodată la psiholog, arată un sondaj la nivel naţional comandat de Colegiul Psihologilor din România şi realizat pe un eşantion reprezentativ de 1000 de persoane cu vârste între 18 şi 60 de ani. Studiul a urmărit să evalueze situaţia serviciilor psihologice în România şi indică, spun specialiştii, necesitatea unui Program Naţional de Asistenţă Psihologică.

O problemă importantă este lipsa programelor de asistenţă psihologică pentru categorii de persoane vulnerabile din punct de vedere psihologic. Ar fi necesare programe speciale de consiliere psihologică pentru siguranţa circulaţiei, pentru adicţii, pentru asistenţa psihologică a copiilor autişti şi a familiilor lor, asistenţa psihologică în cazuri de divorţ, de accident rutier, pentru victime şi autori, asistenţa psihologică a cadrelor didactice, a persoanelor cu handicap, a învinuiţilor şi inculpaţilor pe perioada urmăririi penale şi a judecăţii, a bolnavilor aflaţi în faza terminală, a şomerilor şi a minorilor cu risc de abandon şcolar, a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Colegiul Psihologilor din România spune că practica ilegală existentă pe piaţă sufocă activitatea cabinetelor psihologice, iar statul încurajează această situaţie acceptând avize de la clinici private şi furnizori neautorizaţi.

Relevante pentru calitatea scăzută a serviciilor psihologice pe fondul existenţei furnizorilor ilegali sunt datele referitoare la permisul de conducere sau la pemisul de port armă. Astfel, 90,6% dintre români consideră că examenul psihologic pentru permis a fost foarte uşor sau uşor. Pe de altă parte, 65,2% dintre români apreciază examenul psihologic pentru permisul de port armă ca fiind uşor, iar 17,4% îl consideră foarte uşor. Numai 17,4% îl apreciază ca fiind dificil. Raportat la numărul total al examinărilor, procentul de 17,4% coincide cu procentul aproximativ deţinut de cabinetele psihologice în piaţă.

Colegiul Psihologilor cere decontarea directă a serviciilor psihologice necesare populaţiei, implementarea măsurilor de evidenţă şi securizare a avizelor şi rapoartelor psihologice şi adoptarea unui Program naţional de asistenţă psihologică.

Colegiul Psihologilor va elabora un proiect privind Programul naţional de asistenţă psihologică a populaţiei României pe care îl va înainta Guvernului României.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.