Donații de peste un milion de lei pentru secțiile de neonatologie

0

Peste 1.300.000 lei vor fi investiţi de către Salvați Copiii România în dotarea secțiilor de nou-născuți, precum și în dezvoltarea de programe de educaţie și suport pentru 5.000 de spitale din comunități defavorizate. Banii provin din redirecționarea a 2% din impozitul pe venit, donații SMS sau Direct Debit şi prin sprijinul companiilor partenere.

Prima donație a fost oferită deja Spitalului Județean din Pitești, care a primit recent un ventilator pentru suport respirator destinat nou-născuților, în valoare de 80.000 de lei. Până la finalul anului, organizația are în plan realizarea a încă 20 de astfel de donații în orașele Brașov, București (2 maternități), Reșița, Caransebeș, Constanța, Craiova, Hunedoara, Petroșani, Iași, Târgu-Mureș, Roman, Sibiu, Câmpulung Moldovenesc, Arad, Buzău, Timișoara (2 maternități), Vaslui și Cluj-Napoca.

Secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Pitești a fost dotată până în prezent de Salvaţi Copiii cu două incubatoare în valoare de 90.000 lei.

În 2014, maternitatea din Piteşti a înregistrat 2.300 de nașteri, dintre care 250 au fost bebeluși născuți prematur. Alți 350 de bebeluși, în medie pe an, au nevoie de îngrijiri speciale asemenea prematurilor. Această unitate medicală este una de nivel II, care îngrijește nou-născuţi cu o greutate de peste 1500g și mai mari de 32 de săptămâni. Aici se primesc prin transfer nou-născuții cu probleme din restul județului Argeș – Câmpulung, Mioveni, Curtea de Argeș, Costești, Călinești. Mortalitatea infantilă a județului Argeș este de 8,3 ‰, puțin mai mică decât media națională de 8,8‰.

„Prematur înseamnă născut înainte de termen, înseamnă un organism care nu este pregătit pentru mediul exterior. De aceea, prematurii au nevoie de îngrijire specială, de o atenţie deosebită, iar de cele mai multe ori au nevoie de suport respirator şi de o echipă pregătită de medici. Echipamentele donate sunt absolut necesare salvării de vieţi şi nu au stat nefolosite nici măcar un minut, de când le avem”, a spus dr. Mihaela Vintilă, șef al secției de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Pitești

În perioada 2012-2015, Salvaţi Copiii România a dotat 54 de maternități şi secţii de nou-născuți cu echipamente performante în valoare de 4.800.000 lei şi a ajutat 6.000 de mame tinere, gravide și copii cu vârste cuprinse între 0-5 ani, din comunități defavorizate.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.