Dosarul Electronic de Sănătate – în etapa finală de implementare

0

Peste 130.000 de dosare electronice au fost inițializate, sistemul Dosarul Electronic de Sănătate (DES) a fost accesat de peste 3.000 de medici şi peste 50 de spitale s-au conectat cu succes în cadrul etapei finale de implementare a proiectului, în care medicilor și populației li s-a oferit posibilitatea accesării sistemului informatic al DES, se arată într-un comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În prezent, se pregătește extinderea sistemului pentru toţi cetăţenii României, începând cu a doua jumătate a acestui an. Se așteaptă ca sistemul DES să îmbunătățească actul medical, doctorii având posibilitatea de a accesa electronic datele legate de istoricul de tratament al pacienților – trimiteri, reţete, consultaţii medicale, diagnostice, spitalizări, antecedente etc.

Pacienţii îşi vor putea verifica online propriul dosar, iar medicii vor putea vizualiza dosarul pacientului numai cu acordul acestuia. Orice modificare sau accesare apărută în orice secţiune este însoţită de data, ora şi parafa doctorului care a operat modificări sau a accesat dosarul. Un medic care nu are acces la dosarul pacientului poate consulta doar sumarul pentru situaţiile de urgenţă.

Portalul DES este accesibil la adresa www.des-cnas.ro. Pe site-ul CNAS (www.cnas.ro) se găsesc materialele de prezentare ale DES şi ghidurile de utilizare a sistemului, la secţiunea Dosarul Electronic de Sănătate.

Proiectul informatic DES se desfăşoară pe parcursul anilor 2013 – 2014 conform calendarului stabilit şi are o valoare de 81,74 mil. lei (18,5 mil. euro) fără TVA, din care 81,62% finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională şi 18,38% co-finanţare naţională de la bugetul de stat.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.