Două zile de conferință și un workshop gratuit pentru pacienți de Ziua Mondială Osteoporozei

0

Ziua Mondială a Osteoporozei va fi marcată pentru al doilea an consecutiv în București, în perioada 18-20 octombrie 2013, printr-o conferință de două zile cu caracter interdisciplinar dedicată specialiștilor implicați în prevenția, diagnosticul, tratamentul și monitorizarea osteoporozei, precum și un workshop gratuit pentru pacienți. Evenimentele vor avea loc la Hotelul Howard Johnson.

Conf. Dr. Daniel Grigorie, președintele Societății Române de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice a explicat că temele abordate în cadrul conferinței reflectă atât nivelul curent de cunoștere a mecanismelor bolii, cât și abordări terapeutice noi și strategii practice de evaluare a pacientului de către medicina de familie. Printre acestea: evalurea riscului de fractură cu modelul românesc de FRAX; sistemul musculo-scheletic ca țintă terapeutică; concepte noi în osteoporoza severă; deficitul și suplimentarea cu calciu și vitamina D; vârstnicul cu sindrom de fragilitate; osteoporoza la bărbați; reabilitarea pacientului cu osteoporoză și vindecarea fracturilor; teme de nutriție.

 

Informarea pacienților – esențială în prevenirea primei fracturi

“Educația cu privire la osteoporoză este o componentă esențială a managementului  acestei boli. Osteoporoza este o boală silențioasă, cu excepția momentului fracturării, iar implicarea pacientei în diagnosticul precoce (când ar trebui să se gândească la osteoporoză, ce teste sunt utile) este esențială în prevenirea primei fracturi. Pe de altă parte, în osteoporoză nu trebuie să abandonezi niciodată, pentru că afecțiunea se poate trata la orice vârstă, iar tratamentele de azi sunt eficiente în stoparea fracturilor. Angajarea pacientei în decizia terapeutică, monitorizarea evoluției bolii și modificarea stilului de viață (nutriție, exerciții fizice) reprezintă factorii esențiali pentru complianța la tratament; se știe că durata tratamentului se măsoară în ani și numai pacientele compliante pot beneficia de eficacitatea cunoscută a medicației”, a comentat președintele Societății Române de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice despre importanș workshopului dedicat pacienților.

 

O boală nedureroasă… până la fractură

Osteoporoza este o boală nedureroasă (cu excepția fracturilor) și esențial pentru diagnosticul precoce (înaintea primei fracturi) este efectuarea testului diagnostic (densitometrie osoasă DXA) sau calcularea riscului de fractura (testul FRAX: www.shef.ac.uk/FRAX) dacă pacientaul se află în situațiile de risc cunoscute: menopauză precoce (înainte de 40 ani) sau are peste 65 ani, tratamente cortizonice, antecedente familiale, boli endocrine, digestive, etc. “Este extrem de important ca pacientaul să se adreseze medicului pentru un consult amănunțit pentru osteoporoză dacă a suferit deja o fractură”, a subliniat Conf. Dr. Grigorie.

Osteoporoza este considerată de OMS o boală de sănătate publică, prin frecvență, morbiditate (1 din 3 femei și 1 din 5 bărbați peste 50 ani vor face o fractură) și costuri.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.