Doze suplimentare de vaccin pentru persoanele la risc

0

Ministerul Sănătății (MS) a mai achiziționat 35 000 de doze de vaccin gripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, potrivit unui comunicat de presă.

Noile doze de vaccin gripal vor ajunge în maxim o săptămână la direcțiile de sănătate publică județene și la direcția municipiului Bucrești pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, conform recomandărilor OMS și ECDC. Până la data de 26 ianuarie au fost vaccinate antigripal aproape 1,5 milioane de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de MS.

Conform informării Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM), la nivel național există stocuri de medicamente antivirale specifice (OSELTAMIVIR) care sunt eliberate în farmaciile cu circuit deschis pe bază de prescripție medicală.

MS reaminteşte populaţiei că, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi, în special, prin gripă.

De asemenea, se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și pe baza cărora se poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.