Dr. Carmina Rogojinaru-Smith, Country Manager Ewopharma Romania: Companiile farmaceutice au nevoie de minim 50% marja operationala pentru a supravietui pe piata din Romania in conditiile actuale de taxare

0

Companiile din domeniul farmaceutic au nevoie de cel putin 50% marja operationala pentru a supravietui in conditiile actuale de taxare, avand in vedere ca 35% reprezinta cheltuielile cu clawback-ul, intarzierile de plata si dobanzile bancare, a afirmat dr. Carmina Rogojinaru-Smith, Country Manager Ewopharma Romania in cadrul unei conferinte de presa dedicata marcarii a 20 de ani de existenta in Romania a companiei elvetiene Ewopharma AG.

“Un procent de taxare de 5-7% se poate absorbi si  este platit de catre orice companie europeana, oricat de mica, insa, in ultimul trimestru al 2011 taxa clawback dupa actualul mod de calcul a fost de 17,2%, iar pe primul trimestru al anului in curs a ajuns la 25%. La aceasta se adauga incasarea platilor pentru medicamentele vandute la un an diferenta, timp in care absorbim si cursul valutar pentru care socul actual este foarte puternic – de 5-10%, plus dobanzile de 7-8% la bancile care iti imprumuta banii un an de zile”, explica country-managerul Ewopharma. In conditiile acestui mod de calculare a taxei claw-back, compania va realiza un bilant la finalul primului semestru al anului si va lua masuri in consecinta. “Ewopharma Romania reprezinta si compania Allergan, producatoarea Botox-ului si a unor solutii oftalmologice care si-a redus recent echipa de vanzari la jumatate. Probabil voi fi fortata sa fac acelasi lucru”, spune dr. Carmina Rogojinaru-Smith.

 

Ewopharma Romania – cea mai mare cifra de afaceri din grupul elvetian

 

Aceasta a mentionat ca, in ultimii ani, obiectivul de profitabilitate al companiei din Romania a fost atins, cifra de afaceri fiind de 400.000 de euro per angajat; in plus, reprezentanta locala a avut cea mai mare contributie la cifra de afaceri a grupului elventian, depasind piete ca Polonia si Cehia. “In Polonia, de exemplu, exista o piata matura, foarte aglomerata, in care este greu sa reusesti cu medicamente originale. In plus, Romania nu are o populatie sanatoasa – exista o incidenta in crestere a bolilor inflamatorii gastrointestinale”, a explicat prof. dr. Mircea Diculescu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, prezent la eveniment. Totusi, Ewopharma a inceput anul negativ, cu un minus de 16%, atat din cauza unor probleme interne tehnice legate de lipsa de stoc pe anumite produse, cat si din cauza taxarii, a afirmat dr. Carmina Rogojinaru-Smith. Cifra de afaceri a companiei a evoluat de la peste 1.600.000 de franci elvetieni in anul 2000 la aproape 25.000.000 de franci elvetieni in 2011.

 

Monofer si Isoprinosine sirop, cele mai noi produse ale companiei

 

Cele mai noi produse ale companiei sunt Monofer (solutie intravenoasa care permite ca pacientii cu deficiente grave de fier sa primeasca o doza ridicata de fier pentru refacerea rezervelor din organism intr-o singura administrare) si Isoprinosine sirop pentru copii care va fi lansat in curand pe piata. Ursofalk, Iopamiro (substanta de contrast) si Isoprinosine se afla in topul celor mai bine vandute produse ale companiei pe piata din Romania.

Ewopharma Romania are, in prezent, 48 de angajati si ocupa locul 40 in clasamentul companiilor farmaceutice din tara. Portofoliul sau este echilibrat intre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala si cele cu prescriptie, insumand peste 25 de produse farmaceutice originale. Grupul Ewopharma este reprezentat in 14 tari din Europa Centrala si de Est, precum si in Ucraina si in tarile baltice.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.