Duţă: Arieratele vor fi închise odată cu apariţia caselor private de asigurări

0

Toate facturile pentru medicamentele oncologice au fost plătite şi în cel mult trei săptămâni vor fi virate şi cele 200 de milioane de lei pentru programul de diabet, dar arieratele vor fi închise o dată cu intrarea în piaţă a caselor de asigurări private de sănătate, a spus preşedintele CNAS, informează Mediafax.

“Când am preluat CNAS în 2009, deficitul instituţiei era de 2,8 miliarde de lei, în 2010 am ajuns, prin măsurile luate, la un miliard de lei, iar în 2011 a scăzut uşor. Dar arieratele vor fi închise când vor intra în vigoare casele private de asigurări de sănătate”, a declarat miercuri preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, la Forumul Român de Sănătate organizat de CNAS şi Mediafax.

Lucian Duţă a spus că iniţiativele care au permis să se vorbească despre o bază de pornire solidă în clădirea “edificiului care îşi propune să fie viitorul sistem de sănătate al României” au vizat introducerea preţului de referinţă pe listele de medicamente, a preţului de referinţă pentru majoritatea serviciilor din pachetul de bază, a criteriilor de calitate la servicii, ulterior devenite criterii de eligibilitate pentru intrarea în contract cu CNAS, şi a tichetului moderator de sănătate în cadrul conceptului de coplată.

Lucian Duţă a ţinut să precizeze că, deşi sistemul informatic realizează o economie sistemului de sănătate şi furnizorilor, el nu poate rezolva subfinanţarea sistemului şi nevoia de resurse. “Sistemul a fost obişnuit să stabilească un echilibru între resurse şi consum în jurul unei valori mai mari cu un miliard de euro faţă de resursele disponibile. Acest echilibru, deşi posibil din punct de vedere funcţional şi cerut de utilizatori, era nesustenabil din punct de vedere financiar. Toate măsurile pe care le-am menţionat precedent au redus acest deficit către limita sa inferioară şi avem speranţa ca anul viitor sistemul să ajungă la un nou echilibru stabil, ce ţine seama în mod real de resursele disponibile. Au fost doi ani grei pentru noi, pentru sistem şi cu siguranţă şi pentru pacienţi, dar atingerea unui echilibru stabil ne face să fim optimişti pentru viitor. Prioritatea perioadei următoare devine controlul, dar şi creşterea calităţii serviciilor”.

Preşedintele CNAS a vorbit, de asemenea, despre o strategie informaţională coerentă în sănătate, garantarea confidenţialităţii şi securităţii datelor utilizate – numai după obţinerea acordului informat al cetăţenilor – pentru cardul naţional de sănătate, pentru prescripţia electronică şi pentru dosarul electronic de sănătate.

Preşedintele CNAS a mai arătat că, o dată cu intrarea în vigoare a directivei UE privind drepturile pacienţilor de acordare a asistenţei medicale transfrontaliere, furnizorii de servicii medicale din România vor trebui să se adapteze la nivelul european de calitate şi de securitate a îngrijirilor.

Duţă a revenit asupra problemei privind noua lege a sănătăţii, precizând că aceasta ar putea intra în dezbatere publică în câteva săptămâni.

About Author

Medica Academica

Comments are closed.