Echipamente necorespunzătoare şi investigaţii insuficiente au dus la decesul fetei de 17 ani la Spitalul de Urgenţă Târgu Jiu, potrivit Comisiei MS

0
Comisia Ministerului Sănătăţii care a verificat cazul pacientei în vârstă de 17 ani decedată în data de 10 august a.c. la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a descoperit grave deficienţe în ceea ce priveşte gestionarea problemelor organizatorice, dar şi medicale, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului. Tânăra în vârstă de 17 ani, internată în spitalul din Târgu Jiu pentru o amigdalectomie a făcut stop-cardiac după ce i s-a administrat o injecţie cu penicilină.
Conform raportului întocmit de către Comisia de control, pacienta  care s-a internat în spital prin circuitul de admitere a pacienţilor cronici în vederea unei intervenţii chirurgicale programate, a fost insuficient investigată. Pacientei i s-a prescris medicaţie fără a se respecta protocoalele de Profilaxie antibiotică perioperatorie.
Potrivit aceluiaşi document, testarea la antibiotic nu a fost documentată şi nu a fost respectat protocolul de resuscitare cardio-respiratorie, acest document nefiind cunoscut de către cadrele medicale care au gestionat cazul. De altfel, spitalul nu are desemnată o echipă de resuscitare cardio-vasculară, aşa cum prevăd protocoalele şi normele legale aflate în vigoare în domeniu. Unitatea sanitară nu deţine echipament standard pentru resuscitare cardio-pulmonară intraspitalicesc, iar echipamentele de defibrilare de la nivelul secţiei ATI sunt necorespunzătoare. Defibrilatorul declarat ca utilizat în cazul respectiv este deteriorat, neverificat şi nu se regăseşte în contractul de mentenanţă. La data întocmirii raportului nu au fost disponibile rezultatele examinărilor histopatologice şi toxicologice.
Conducerea Ministerului Sănătăţii a decis transmiterea, de urgenţă,  a raportului de control la autoritatea locală, respectiv Consiliul Judeţean Gorj – în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg Jiu – în vederea remedierii deficienţelor şi a dispunerii de sancţiuni administrative.
Raportul va fi transmis Colegiului Medicilor din România pentru investigarea aspectelor medicale şi a unei eventuale culpe medicale.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke a dispus ca raportul să fie transmis şi la Parchetul Gorj pentru investigarea cazului.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.