Elicopter SMURD la Iaşi

0

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) de la Iaşi a fost dotat cu un nou elicopter, care îl înlocuieşte le cel al Ministerului Apărării şi Internelor folosit anterior. La evenimentul de inaugurare au fost prezenţi dr. Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii, şi dr. Raed Arafat, subsecretar de stat.

“Ministerul Sănătăţii are un contract-cadru semnat pe 4 ani care prevede achizitionarea a 6 elicoptere pentru asigurarea serviciilor de urgenţă. Contractul se află în derulare, anul trecut achiziţionându-se un elicopter care a fost localizat pentru intervenţiile din Regiunea vest. În 2012, elicopterele SMURD au realizat peste 950 intervenţii şi transferuri de pacienţi, efectuând 1832 de ore de zbor”, a declarat dr. Vasile Cepoi.

Ministrul Sănătăţii a mai adăugat că în septembrie urmează să fie livrat un alt elicopter, care va fi alocat Craiovei sau Constanţei. Până la finalul acestui an vor fi operaţionale 5 baze aeriene de salvare la Bucureşti, Tg. Mureş, Arad, Iaşi şi Craiova sau Constanţa.

Costul unui elicopter EC135 este de 5,3 milioane de euro, fondurile fiind asigurate din bugetul de stat. Elicopterul destinat intervenţiilor din zona Moldovei  urmează să intre în activitate în aproximativ 3-4 săptămâni, după finalizarea pregătirii si a orelor de anduranţă.

Din fondurile colectate prin taxa pe viciu şi din bugetul de stat, din anul 2007 până în prezent, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1920 de ambulanţe, 230 urmând să fie livrate până la sfârşitul anului. Acordul – cadru încheiat pe 4 ani pentru achiziţia de ambulanţe va permite înlocuirea treptată a ambulanţelor vechi, cu peste 300.000 km la bord.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.