Este necesară actualizarea legislației sănătății mintale

0

Pentru actualizarea Legislației Sănătății Mintale este importantă dezvoltarea Strategiei Naţionale a Sănătății Mintale care  ar putea integra responsabilităţile la nivelul ministerelor conexe și ar putea constitui baza înființării Institutului Național de Sănătate Mintală, cu subdiviziuni teritoriale pe modelul funcționării Centrului Național de Sănătate Mintală, a afirmat Emanuel Gabriel Botnariu, Senator Comisia de Sănătate Publică din Senatul României, prezent la o discuție despre integrarea aspectelor legate de sănătatea mintală în politicile publice. ”De asemenea, este avută în vedere analiza exemplelor de bună practică din alte țări europene şi introducerea unor noi capitole despre sănătatea mintală a copilului și adolescenților, adicții etc. Vorbim despre un efort susţinut în vederea actualizării Legislaţiei Sănătăţii Mintale din România, care implică un grup de lucru constituit la nivelul Senatului cu profesioniști și experți în domeniu”, a explicat Emanuel Gabriel Botnariu.

În managementul afecţiunilor mintale, este important să fie implicate şi persoanele diagnosticate, alături de medicul specialist şi de aparţinători, consideră Dr. Sorin Pletea, medic primar psihitaru, Șef Secția 14 Psihiatrie în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia” şi Coordonator al Programului Naţional de Sănătate Mintală. ”Implicarea activă în luarea şi în înţelegerea deciziilor terapeutice poate creşte şansa de acceptare şi de urmare a medicaţiei. Acest aspect are un rol esenţial pentru pacient în scopul reinserţiei sale sociale şi a posibilităţii de a avea un trai independent, în cele mai multe dintre cazuri şi în mod particular când vorbim despre un diagnostic de schizofrenie”, a subliniat acesta.

Rolul societății în sprijinirea persoanelor diagnosticate cu afecţiuni mintale este în egală măsură important, alături de familie şi de medicul specialist. ”Asociaţia noastră este pentru al doilea an consecutiv partener al campaniei de informare despre schizofrenie iniţiată de compania Janssen. Salutăm aceste demersuri al căror scop este creşterea înţelegerii despre afecţiunile mintale din toate punctele de vedere – diagnostic, simptome şi tratament. În acelaşi timp, avem speranţa că actualizările în lucru la legislaţia sănătăţii mintale vor ajuta la clarificarea şi la îmbunătăţirea anumitor aspecte cu care pacienţii se confruntă în prezent” a declarat Ştefan Bandol, Preşedinte al Asociaţiei de Pacienţi ARIPI.

Compania farmaceutică Janssen va lansa în acest an inițiativa The Art & Science of Ending Stigma About Mental Illness. Planificată a fi lansată în Statele Unite, campania are ca scop reducerea stigmei culturale asociată afecțiunilor mintale și creșterea gradului de informare și conștientizare a premiselor biologice care conduc la afecțiuni ale creierului. În România, campania ”Ascultă ce vezi”, derulată de Janssen România în parteneriat cu Asociația ARIPI, Centrul pentru Inovare în Domeniul Medical-Inomedica și cu Comisia pentru Sănătate Publică din Senatul României – parteneriat în vederea promovării sănătăţii mintale, a fost în desfășurare la Muzeul Național de Artă Contemporană până săptămâna trecută.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.