Estetica, între naturalețe și exagerare

0

Dacă acum 100 de ani singura modalitate de corecție era retușul, ultimii ani au însemnat un boom al procedurilor estetice, de multe ori depășindu-se naturalețea și ajungându-se la exagerări care au făcut deservicii și pacienților, dar și chirurgiei estetice, în general, spune dr. Mihaela Leventer, dermatolog, fondatoarea clinicii cu același nume.

Astfel, se lucrează acum într-o nouă paradigmă, aceea a conservării trăsăturilor, și nu a îmbunătățirii lor, un exponent al acestor preocupări și rezultate fiind actrița Jennifer Aniston, în opinia Dr. Mihaela Leventer.

Evoluția esteticii moderne începe din 1985, când toxina botulinică este menționată pentru prima dată într-un articol referitor la strabism, articol semnat de medicul oftalmolog Jean Carruthers, Canada, care ulterior descoperă beneficiile acestei substanțe asupra ridurilor. În 1986 se realizează prima liposucție uscată cu canule de 10 mm, în 1992 e interzisă injecția cu silicon și se înlocuiește cu colagen, în 1994 are loc prima injecție cu toxină botulinică în SUA, un an mai târziu și în Europa, iar în anul 2000 se introduce în uz acidul hialuronic.

Consumul de proceduri estetice e diferit și, totodată, are specificități diferite, de la preferința pentru forme în America de Sud, la un stil discret și puțin ostentativ în Franța. Pe sexe, preocupările privind frumusețea diferă – femeile sunt foarte interesate de față, bărbații de burtă și chelie. Pe grupe de vârstă, între 20 – 30 de ani cel mai cerute sunt augmentarea buzelor, utilizarea laserelor pentru diminuarea porilor și îndepărtarea tatuajelor, între 30 – 40 de ani tratamentele cu acid hialuronic, iar între 40-50 încep să își dorească proceduri estetice și bărbații. Cel mai vârstnic pacient în clinica Leventer a fost o bunică de 83 de ani, adresabilitatea din ce în ce mai mare fiind, de fapt, un semn al creșterii nivelului de trai.

Andreea Stancu, medic în cadrul clinicii, a prezentat evoluția tehnologiilor în estetică, de la laserul ablativ, lumina intens pulsată, laserul fracționat nonablativ, radiofrecvența, ultrasonografia focalizată de înaltă intensitate (HIFU), și tehnologia viitorului, care se studiază în laboratoarele de cercetare și care ia în considerarea și criogenarea, o noutate după ce pânp acum interesul a fost centrat pe temperaturile înalte. Cercetările în acest domeniu sunt intense și ne așteptăm încă la progrese majore. “Sunt sigură că în mai puțin de 15 ani reîntinerirea prin mecanisme biologice va fi posibilă”, a punctat dr. Mihaela Leventer.

Pacienții vor puține sesiuni, miniminvazivitate, recuperare scurtă, rezultate naturale, durabile, rapide și ușor de parcurs, care să se potrivească ooricărui tip de piele și, nu în ultimul rând, un bun raport cost/eficiență. 

Clinica Leventer a dezvoltat un program cu acronimul LOVE (listen, observe, vision, education), care fundamentează o abordare integrată a pacientului, bazat pe nevoile sale și “păstrând decența” actului medical. În ecuația frumuseții prevenția este extrem de importantă, fiind fundamentată pe nevoia întoarcerii la natură și pe întreruperea obiceiurilor dăunătoare – soare, tutun, nopți nedormite.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.