Eurobarometru: România, pe ultimele locuri la tratamentul sclerozei multiple

0

 

România se situează pe locul 26 dintr-un total de 33 de ţări europene în ceea ce privește accesul la servicii medicale al pacienţilor cu scleroză multiplă, conform ultimelor date ale Platformei Europene a Sclerozei Multiple cuprinse în barometrul de analiză a situaţiei pacienţilor cu această afecțiune. Pe primele locuri se află Germania, Islanda şi Suedia, iar printre ţările care se află sub nivelul României se numără Bulgaria, Bosnia Herţegovina şi Belarus, potrivit unui comunicat de presă al Societății de Scleroză Multiplă din România care a organizat recent o masă rotundă pe tema tratamentului sclerozei multiple.

 

 

,,Dintre toate criteriile analizate pentru realizarea barometrului, România s-a situat printre ultimele ţări la două capitole de importanţă majoră pentru pacientul cu scleroză multiplă: accesul la tratamente disponibile în România şi accesul la tratamente de ultimă generaţie, care deja sunt disponibile celorlalţi pacienţi europeni. În țara noastră 20% dintre pacienţii diagnosticaţi cu scleroză multiplă nu au accest la tratament şi stau uneori mai mult de un an pe listele de aşteptare. Pentru aceştia nu există o altă soluţie pentru că valoarea tratamentului necompensat necesar unui bolnav ajunge la 15.000 Euro anual. Astfel, la acest capitol, România se situează pe locul 27 din cele 33 țări. Pe un loc şi mai codaş, poziţia 29 din 33, se situează România la capitolul accesului la terapii noi care sunt deja aprobate şi utilizate în alte state europene. În România, lista medicamentelor compensate şi gratuite nu a mai fost actualizată în ultimii 5 ani, ceea ce înseamnă că în tot acest timp pacienţii români nu au beneficiat de aceleaşi drepturi la tratament ca ceilalţi europeni”, a comentat Laurenţiu Lazăr, Preşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă România.

 

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, membru al Comitetului Ştiinţific Medical al Societăţii de Scleroză Multiplă din România, a subliniat că orice pacient diagnosticat cu scleroză multiplă are nevoie de tratament imediat pentru că impactul afecţiunii asupra vieţii sale şi, implicit, asupra societăţii este foarte mare, scleroza multiplă fiind cea mai invalidantă boală a adultului tânăr.

 

În România trăiesc aproximativ 10.000 bolnavi de scleroză multiplă. Aceasta este o afecţiune cronică a sistemului nervos central şi se manifestă prin simptome precum tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simţurilor, a capacității de a vorbi şi de a înghiţi, dificultăți de control al vezicii urinare, tulburări sexuale şi deteriorarea funcţiilor cognitive. Debutul bolii are loc în majoritatea cazurilor între 20 – 40 de ani şi afectează de trei ori mai mult femeile decât bărbații. Se întâlneşte rareori şi la copii cu vârsta între 12-18 ani.

 

În realizarea barometrului s-au luat în considerare 7 criterii: accesul pacientilor la tratamente şi terapii, investiţiile autorităţilor în cercetarea sclerozei multiple, impactul bolii asupra calităţii de angajat, implicarea persoanelor cu scleroză multiplă în luarea deciziilor care le privesc, compensarea costurilor terapiei, colectarea datelor naţionale privind pacienţii cu scleroză multiplă, accesul pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie. Pentru fiecare dintre criterii s-a acordat un punctaj. România a înregistrat un total de 91 puncte dintr-un maxim de 225.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.