Europa se află în urma Statelor Unite, Japoniei și Coreei de Sud în ceea ce privește creșterea inovației, iar realizarea obiectivului de alocare a 3% din produsul intern brut cercetării și dezvoltării este încă departe, potrivit unor date recente ale Comisiei Europene, citate de site-ul euractiv.com. Deși aproape toate cele 27 de țări ale UE și-au îmbunătățit capacitatea de inovare, nu au reușit să șteargă decalajul față de liderii mondial din domeniu.
„Inovația merită toată atenția noastră dacă vrem să depășim acest decalaj față de principalii noștri parteneri economici și să depășim criza actuală”, a spus Antonio Tajani, Comisar European pentru Industrie și Antreprenoriat, comentând datele.
În prezent, Europa se situează în mod clar înaintea economiilor emergente precum China, Brazilia, India, Rusia și Africa de Sud la capitolul inovație. Dintre acestea, China se află într-o evoluție rapidă și își diminuează constant diferența față de Europa. În cadrul UE, Suedia rămâne pe prima poziție drept țara cu cel mai ridicat grad de inovație, urmată de Danemarca, Germania și Finlanda.
Studiul subliniază faptul că stimularea inovării nu se poate realiza doar prin creșterea finanțării; eliminarea piedicilor administrative și a birocrației sunt la fel de importante, ca și îmbunătățirea sistemului de educație și creșterea numărului de tineri care studiază știința și tehnologia. Dacă aceste aspecte nu se motifică, tinerii cu capacitate de inovare vor continua să migreze către țări unde este mai ușor să obțină rezultate, cum ar fi Statele Unite.
Potrivit Comisiei Europene, țările aflate în vârful ierarhiei au în comun câteva puncte tari la nivelul sistemelor de cercetare și inovare, cum ar fi parteneriatele public-privat de succes. Finlanda, Suedia, Danemarca și Germania își gestionează foarte bine resursele alocate cercetării și dezvoltării, precum și comercializarea know-how-ului tehnic.