Eveniment de comemorare a acad. Ana Aslan la Institutul care-i poartă numele

0

Acad. Ana Aslan a fost comemorată pe 9 septembrie, în cadrul unei manifestări organizate cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la moarte, după o viaţă închinată ştiinţei în care a reuşit să creeze, prin cercetările sale revoluţionare în domeniul gerontologiei şi geriatriei, marca Gerovital care marchează şi astăzi brandul de ţară al României.

Evenimentul s-a desfăşurat în Bucureşti, la sediul central al Institutului Ana Aslan, fiind organizat chiar de Sf. Ana, când prefera să fie sărbătorită. „Era născută pe 1 ianuarie şi, pentru că era imediat după Revelion, prefera să se sărbătorească de ziua onomastică”, a spus D-na farm. Speranţa Prada.

D-na Teodora Bărbulescu, vice-preşedinte al Fundaţiei şi fost director de cabinet al Anei Aslan, i-a evocat personalitatea puternică şi a subliniat anii agitaţi ai bătrâneţii, după ce a fost purtată şapte ani prin tribunale în urma faptului că, în urma unor decizii luate la Cabinetul 2 (de Elena Ceauşescu), a fost găsită datoare cu un milion de lei. Pentru comparaţie, la acel moment salariul Anei Aslan era de 10.000 de lei. „În realitate, Ana Aslan aducea anual statului român 17 milioane de dolari anual, prin turiştii străini care veneau la tratament”, a punctat Teodora Bărbulescu.

Cu acest prilej a fost inaugurat şi un spaţiu comemorativ cu obiecte care au aparţinut Anei Aslan şi care nu au fost până acum dezvăluite publicului. Printre acestea se află mantia de Cavaler de Malta, fotografii representative pentru recunoaşterea sa naţională şi internaţională, obiecte personale sau în legătură cu activitatea sa ştiinţifică. În aceeaşi zi a fost şi sărbătoarea de hram a Bisericii „Ioachim şi Ana” aflată în curtea Institutului.

Cu acest prilej, FARMACEUTICA REMEDIA s-a implicat în refacerea monumentului funerar al Anei Aslan de la Cimitirul Bellu.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.