Examenul European de Transplant este organizat pentru prima dată la București, la sfârșitul acestei săptămâni, fiind asociat cu Congresul Romtransplant, aflat ca a VII-a ediție, ca o recunoștere a școlii românești de transplant și ale rezultatelor de nivel european ale acesteia.
“Cel mai important aspect al acestei ediții a Congresului Romtransplant este că are loc în prezența boardului Uniunii Europene a Medicilor Specialiști (UEMS) – Divizia de Transplant, care organizează și Examenul European de Transplant, în premieră la București”, a declarat prof. Irinel Popescu, președintele Romtransplant și autorul primului transplant hepatic reușit din România.
Examenul European de Transplant are patru module, unul de prelevare, obligatoriu pentru toți candidații, și un al doilea specializat grefei transplantate, respectiv pentru ficat, pancreas sau rinichi. Printre candidații la Examenul European de transplant, veniți din întreaga lume, inclusiv din China și India, există și trei candidați din România, toți din echipa de transplant de ficat a prof. Irinel Popescu, din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Pentru a putea fi admiși la acest examen candidații trebuie să aibă un anumit număr de transplante realizate chiar de ei.
“Transplantul este o supraspecializare a examenului de chirurgie, la fel ca și chirurgia bilio-pancreatică, aratând cum chirurgia generală a rămas ca și medicina internă, o noțiune cu caracter general; datorită complexității actului chirurgical în anumite sfere ca ficat, pancreas, colon, rect, etc, precum și a unor ramuri interdisciplinare, se simte din ce în ce mai mult nevoia unor supraspecializări. Supraspecializarea în transplant este deosebit de complexă pentru că include și cunoștințe aprofundate de imunologie, hepatologie, boli infecțioase, etc.“, a explicat prof. Irinel Popescu. Din comisia de examinare fac parte și prof. Irinel Popescu și prof. Mihai Lucan.
Totodată, este organizat și un Examen European de Medicină Internă corelată cu activitatea de transplant, la care, de asemenea, este un candidat și din România.
Congresul Romtransplant este și un prilej de bilanț pentru activitatea de transplant și de evaluare a măsurilor care pot fi luate pentru a dinamiza acest domeniu salvator de vieți. Astfel, în acest an au fost realizate până acum 55 de transplante de ficat, anul trecut fiind realizate 65. Un efect nefericit al unei decizii administrative – desființarea Institutului Inimii de la Târgu Mureș – a făcut ca în acest an să nu fie realizat niciun transplant de cord, a subliniat prof. Irinel Popescu. “Numărul de donatori nu a crescut, concluzia fiind că este nevoie de o mai bună organizare în secțiile de terapie intensivă. În ultima vreme Oradea și Timișoara au susținut programul național de transplant, și putem vorbi chiar de un model Oradea și Timișoara. Rata de consimțământ a populației se menține ridicată, și așa cum aceste orașe au arătat că se poate, și alte orașe ar putea susține programul de transplant”, a punctat prof. Irinel Popescu.
Vineri, o delegație a participanților la Congres va fi primită la Patriarhia Română de Preafericitul Daniel, Patriarhul României.
Primul congres Romtransplant a avut loc în 1998, la Cluj, de atunci din doi în doi ani au fost organizate congrese la București, Târgu Mureș, Constanța, în general în principalele centre care sunt importante pentru activitatea de transplant în România.