Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer cere înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer

0

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) cere autorităţilor înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer, subliniind că – pe fondul anchetelor care se desfăşoară de către DNA pe acest segment, inclusiv la o serie de medici oncologi – au apărut “oportunişti care vând iluzii” de însănătoşire pacienţilor, oferind “alternative terapeutice foarte scumpe, fără fundament ştiinţific, care nu fac decât să le grăbească sfârşitul”.

“Panică, incertitudini, revoltă, umilință, acestea sunt stările cu care se confruntă azi pacienții cu cancer din România, într-o criză de sistem, fără precedent, generată de actualele anchete din oncologie”, se arată într-un comunicat al FABC.

Organizaţia doreşte să se facă lumină în această anchetă, dar trage un semnal de alarmă legat de “tensiunea instalată la nivel naţional” în rândul pacienţilor. De asemenea, subliniază că acuzele aduse medicilor oncologi nu trebuie generalizate şi nu putem să-i considerăm pe toţi medicii oncologi drept infractori.

Registrul Naţional de Oncologie ar însemna monitorizarea banilor alocaţi acestei patologii, a terapiilor aplicate şi a efectelor acestora asupra pacienţilor, a beneficiilor tratamentelor. De asemenea, Registrul de oncologie ar însemna evidenţa numărului exact de pacienţi trataţi şi monitorizaţi, pe baza căruia se poate construi un buget corect şi transparent.

About Author

Delia Budurca

Leave A Reply