Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România va elabora un proiect legislativ de standardizare la nivel european a politicilor de sănătate în oncologie

0

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România a inițiat un proiect care are drept scop elaborarea unei propuneri legislative ce urmează să fie înaintată Parlamentului European. Aceasta vizează standardizarea la nivel european a politicilor de sănătate în oncologie pentru eliminarea discriminării între pacienții europeni și pentru asigurarea egalității de șanse între aceștia.

 

Impunerea unor standarde la nivel european, singura șansă a pacienților

 

“Comisarul european pentru sănătate, John Dalli, ne-a spus că din partea Comisiei Europene către România pot veni doar recomandări. Doar prin elaborarea unei legi care să impună României reviziurea protocoalelor terapeutice în oncologie prin raportarea la un standard de nivel european, pacienții mai au o șansă. Am așteptat această inițiativă din partea unor organizații umbrelă europene, nu s-a realizat nimic, așadar, am decis să pornim procesul din România”, a afirmat Cezar Irimia, președintele  Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în cadrul unei conferințe de presă.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 12 luni și are în plan organizarea de întâlniri cu organizațiile de pacienți de la nivel european. Prima etapă are drept scop identificarea problemelor comune la nivelul politicilor comunitare în ceea ce privește domeniul oncologiei și elaborarea unui standard al programelor, protocoalelor și procedurilor în oncologie, iar cea de-a doua, strângerea celor un milion de semnături necesare pentru promovarea și promulgarea proiectului legislativ în Parlamentul European.

Pe site-ul www.fabc.ro a fost implementat un forum de discuții dedicat ONG-urilor europene active în zona oncologiei care va juca rolul unei platforme consultative cu scopul de a crea o rețea în cadrul căreia să se discute probleme pacienților, bunele practici și proceduri. Organizațiile oncologice din Bulgaria, Ungaria, Polonia și Franța au anunțat deja susținerea proiectului.

 

 

Cel mai mic buget pentru oncologie din Europa

 

În România trăiesc aproape 500.000 de bolnavi de cancer, iar anual sunt diagnosticate peste 70.000 de persoane. Din cauza lipsei programelor de screening, majoritatea se prezintă la medic cu faze grave, tardive ale bolii. “Nici nu există suficiente resurse umane pentru a derula un program de screening în România, doar în regiunea Cluj-Napoca există o echipă pregătită să realizeze așa ceva. La nivelul întregii țări sunt doar 250 de medici oncologi, iar pe specialitatea oncologie pediatrică nu au mai fost pregătiți medici de 10-15 ani”, a spus Cezar Irimia. Bugetul alocat Programului Național de Oncologie  este de 752 de milioane de lei (179 milioane euro), cel mai mic din Europa, dintre care 265 de milioane de lei provin din bugetul Ministerului Sănătății, iar restul de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. „Programul național ar trebui susținut din bugetul statului, nu din fondurile asiguraților. În Franța, de exemplu, toate tratamentele sunt gratuite prin intermediul asigurărilor sociale și sunt realizate programe de screening pentru cele mai frecvente tipuri de cancer”, a adăugat președintele FABC. România se află pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, iar mortalitatea generală prin cancer în țară este de 46.300 de persoane.

 

 

Problema tuturor

 

Pe lista de așteptare pentru linia a doua de terapie se află peste 10.000 de pacienți și doar 3.600 de pacienți primesc tratament gratuit. Coplata medie a pacienților este 238 lei pe lună, iar cea maximă ajunge la peste 3.700 de lei pe lună. „Una dintre problemele cele mai grave este că tratamentele nu se găsesc pe piață. Le căutăm în Ungaria sau Bulgaria, dacă ne permitem”, a spus Cezar Irimia. Consumul real de medicamente pentru cancer în România este de aproximativ 300 de milioane de euro, aproape de dublu față de bugetul alocat. „Sperăm să ne aliniem politicilor europene în oncologie care să fie impuse României. Este o problemă a tuturor din țară pentru că nu cred să existe familie care să nu aibă un pacient cu probleme de sănătate oncologice”, a subliniat președintele FABC.

Recent, principalul producător de opioide oncologice din România, Mundipharma, a anunţat că îşi încetează activitatea în țară, portofoliul urmând să fie preluat de un partener local, motivând decizia prin neactualizarea listei de compensate, prețurile impuse la nivel minim european și prelungirea termenelor de plată la peste 360 de zile. Probleme există și cu tratamentele citostatice, distribuite prin farmaciile de spital; cum spitalele sunt într-o permanentă criză financiară, mulţi pacienţi se află în situaţia de a întrerupe medicația.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.