Fertilizare in vitro finanţată de la stat pentru 330 de cupluri

0

Un număr de 330 de cupluri au primit aprobarea până în prezent pentru a intra în Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer al Ministerului Sănătăţii (MS), program care asigură finanţarea de la stat a acestor proceduri.

La sfârşitul săptămânii trecute, Comisia pentru includerea cuplurilor solicitante în programul MS a aprobat un număr de 138 de dosare, dintre cele 178 de dosare depuse în luna august.

De la debutul programului, la 1 iunie 2011, până în prezent, Ministerul Sănătăţii a aprobat 330 dosare din cele 464 depuse. Ministerul menţine recomandarea adresată unităţilor sanitare care derulează programul de a efectua o verificare preliminară a dosarelor depuse.

Bugetul programului este de 4 milioane de lei, statul susţinând financiar o singură procedură de FIV, în două etape: 4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară, recoltarea spermei şi procesarea acesteia, inseminarea ovocitelor, transferul embrionar) şi 1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere. În acest an 800 de cupluri vor putea fi incluse în program, opt clinici din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov şi Sibiu fiind acceptate pentru a-l derula.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.