Franța, lider european al sănătății cardiovasculare

0

Un raport recent al Directoratului francez pentru Cercetare, Studii și Evaluarea Statisticii, citat de euractiv.eu a plasat Franța înaintea celorlalte state UE în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară, deși rata fumatului este relativ ridicată, în special printre tineri. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, afecțiunile cardiovasculare reprezintă 30% din totalul deceselor premature, reprezentând principala cauză de mortalitate din lume.

Numărul deceselor prin infarct a scăzut cu 30% în Franța între anii 2000 și 2010, iar cifrele Eurostat și OMS arată că între 2008 și 2010, Franța a avut cea mai redusă rată a mortalităţii prin infarct din Uniunea Europeană, urmată îndeaproape de Austria, Olanda, Spania, Germania și Belgia. La cealaltă extremă se aflau Bulgaria, România, Croația și Slovacia.

Cu toate acestea, în ceea ce privește factorii de risc – consumul de alcool, fumatul, obezitatea și inactivitatea – Franța este departe de a fi un exemplu.

Cândva cel mai mare consumator de alccol al Europei, Franța a fost depășită de alte state membre, ajungând pe locul cinci în 2009, cu un consum de alcool pur de 2,6 de pahare pe zi per cetățean cu vârsta peste 15 ani.  O tendință similară se remarcă și pentru tutun – vânzările au scăzut din 2012-2013, la fel și proporția fumătorilor care consumă mai mult de zece țigări pe zi. În 2010, 26% dintre femei și 32% dintre bărbați fumau regulat, ușor peste media europeană de 28%.

Totuși, fumatul continuă să pună probleme la nivelul tinerilor. În Uniunea Europeană, 29% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 24 de ani fumează în fiecare zi. Pentru francezii de 16 ani, cifra era de 38% în 2011, o rată mult mai ridicată față de media UE, în creștere comparativ cu 2007.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.