Fundaţia Bristol-Myers Squibb a acordat două granturi în valoare de 300.000 de dolari pentru îmbunătăţirea competenţelor pentru îngrijirea bolnavilor de cancer în România, respectiv pentru un program de training a asistentelor medicale implicate în îngrijirea bolnavilor cu cancer în stadiu terminal şi pentru creşterea accesului la asistenţa paliativă pentru pacienţii din zonele rurale din România.
Granturile au fost anunţate la Praga, cu prilejul simpozionului Bridging Cancer Caredin cadrul Conferinţei Internaţionale privind Asistenţa în Cancer.
Astfel, Hospices of Hope va primi 150.002 dolari pentru a coordona şi dezvolta în Bucureşti un program-pilot pentru asistenţii medicali specialişti, destinat acordării unei asistenţe coordonate de tip holistic, care include suportul psihosocial, spiritual şi social al copiilor şi tinerilor cu stadii avansate de cancer. Asistenţii medicali vor beneficia de colaborarea unui medic pediatru part-time şi se vor asigura că pentru necesităţile medicale şi psihosociale ale tinerilor pacienţi sunt elaborate planuri de asistenţă integrală care sunt şi respectate.
Un alt proiect care va primi un grant de 149.440 dolari a fost depus de Hospice Casa Sperantei, scopul acestuia fiind creşterea accesului pacienţilor defavorizaţi din zonele rurale la serviciile de asistenţă paliativă.
Un studiu derulat în România în 2007 evidenţia că membrii familiei care au responsabilitatea îngrijirii persoanelor cu forme avansate de cancer nu beneficiază de sprijinul specializat necesar. Acest proiect este centrat pe sporirea conştientizării legat de îngrijirea paliativă şi pe creşterea nivelului de cunoştinţe şi competenţă în rândul asistenţilor şi a altor furnizori de asistenţă medicală.
Granturile se acordă pentru o perioadă de doi ani.
Fundaţia Bristol-Myers Squibb a mai acordat trei granturi – pentru organizaţia Triedinstvo (143.953 dolari) pentru a înfiinţa la Severodvinsk, Rusia, centre în care asistenţii medicali îi vor educa pe pacienţi cum să trăiască cu cancer şi vor învăţa familiile pacienţilor cum să aibă grijă de cei dragi după finalizarea tratamentului, pentru Asociaţia Asistentelor Medicale din Rusia (149.946 dolari) pentru îmbunătăţirea calitatăţii tratamentului chimioterapic în RNA, şi pentru un proiect pentru renunţarea la fumat în Republica Cehă şi Polonia.
Valoarea totală a granturilor este de 750.000 dolari.
Deşi cancerul este, ca frecvenţă, a doua cauză majoră de deces în Europa, ratele mortalităţii pentru majoritatea tipurilor de cancer sunt mai mari în Europa Centrală şi de Est decât în Europa Occidentală, conform Eurostat 2011. Printre factorii care alimentează această discrepanţă sunt gradul scăzut de conştientizare şi înţelegere privind cancerul în rândul populaţiei generale, absenţa eforturilor de prevenţie şi screening a cancerului şi resursele limitate de asistenţă medicală din regiune.
În ultimii cinci ani, programul Bridging Cancer Care al Fundaţiei a colaborat cu peste 24 de organizaţii din Europa Centrală şi de Est pentru a reduce impactul cancerului, prin acoperirea unor necesităţi variate ale pacienţilor, incluzând suport psihosocial, educaţie despre boală, îngrijirea paliativă, coordonarea şi consolidarea capacităţilor de îngrijire.