Fundaţia Bristol-Myers Squibb – 900.000 de dolari pentru pregatirea asistentelor specializate pentru ingrijirea cancerului

0

Fundaţia Bristol-Myers Squibb va acorda şase donaţii în valoare totală de peste 900,000$, destinate îmbunătăţirii cunoştinţelor despre cancer, profilaxiei si îngrijirii acestuia, prin dezvoltarea capacităţilor de îngrijire a asistentelor medicale specializate şi prin construirea unor parteneriate comunitate- asistente medicale, în Ungaria, Polonia, România şi Rusia. Aceste donaţii sunt urmarea cererii de propuneri emise în cadrul programului Bridging Cancer Care 2011 care vine în sprijinul eforturilor fundaţiei de a reduce decalajele din domeniul îngrijirii cancerului existente în Europa Centrala şi de Est.

In Romania, Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Dezvoltare Profesională va adapta si implementa modelul american Oncology Nurse Navigator, iar Societatea Romană de Cancer va oferi cursuri asistentelor medicale  despre modul cum să facă cunoscute în comunităţile lor informaţii despre profilaxia, diagnosticul precoce, ghidurile de tratament şi monitorizarea ulterioară a cancerului de stomac, de colon şi a melanomului.

“Asistentele medicale sunt parte integrată a sistemului de îngrijiri de sănătate şi au un potenţial ridicat pentru a influenţa semnificativ evoluţia pacientului,” a spus John Damonti, preşedinte al Fundaţiei Bristol-Myers Squibb.  “Prin cererea de propuneri din cadrul programului  Bridging Cancer Care 2011, am cautat soluţii inovatoare care să crească gradul de participare al asistentelor medicale în educarea pacientului şi să ajute la reducerea decalajelor existente în evoluţia pacienţilor cu cancer din Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Rusia. Proiectele pe care le-am selectat vor îmbunătăţi educaţia şi cunoştinţele asistentelor medicale şi ale pacienţilor şi în cele din urmă vor creşte rolul pe care asistentele îl au în reducerea efectelor cancerului şi în controlul bolii.”

Cancerul este a doua cauză de mortalitate în Europa şi rămăne o problemă semnificativă de sănătate. Tările din Europa Centrala şi de Est au rate de incidenţă şi mortalitate mai mari decât cele 15 ţări din Uniunea Europeana. Lipsa de educaţie a populaţiei, lipsa profilaxiei şi a eforturilor de screening, precum şi resursele limitate ale sistemelor de  sănătate sunt factori care contribuie la această diferenţă.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.