Peste 120 de pacienti cu transplant de organ solid și-au spus povestea în cadrul unei întâlniri ce a avut loc astăzi, în cadrul Institutului Clinic CC Iliescu de la Spitalul Fundeni, eveniment organizat de Asociația Transplantaților din România (ATR).
„În actualul context socio-economic și de reformă în sistemul medical se impune cu acuitate fundamentarea relației pacient – medic – decident ca fiind singura soluție viabilă de acces și siguranță a pacientului la serviciile medicale și tratament. Pentru pacientul cu transplant, această relație trebuie să fie axată pe prevenție, pe cunoașterea detaliată a problemelor și nevoilor specifice, precum și pe participare la actul decizional. Totodată, noi, cei care am beneficiat de un transplant, avem o datorie morală atât față de donatori, cât și față de colegii noștrii aflați pe listele de așteptare, aceea ca activitatea de transplant să se dezvolte în permanență”, a spus Gheorghe Tache, președinte ATR.
Alături de pacienții care au beneficiat până acum de un transplant s-au aflat reprezentanți ai autorităților, medicii din centrele de transplant și pacienți aflați încă pe listele de așteptare. Mihai Teodor Călin de 45 de ani a aniversat în februarie 11 ani de la transplantul de cord. Mădălina Movileanu și Ilie Cătălin formează un cuplu și s-au cunoscut în dializă, au făcut transplant aproximativ în același timp, iar după 5 ani, la diferență de 1 lună, au reintrat în program de dializă. În prezent, s-au înscris pe listă pentru un nou transplant. Elena Cristina Vlad, cu transplant renal, a rămas însărcinată la șase ani după operație și în septembrie 2012 a născut o fetiță sănătoasă, Daniel Dumitrescu trăiește cu un transplant pulmonar de 4 ani, iar Amali Teodorescu sărbătorește pe 6 martie 18 ani de la operația de transplant renal cu numărul 22, efectuată la Cluj-Napoca.
“Sunt emoționat să mă adresez celor care au privit moartea în ochi și au învins-o. Cei ce vor fi prezenți la Adunare sunt exemplul viu că atunci când există un parteneriat real și sufletesc între medici și pacienți, nimic nu este imposibil”, a afirmat prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.
Discuțiile s-au concentrat pe problemele cotidiene ale pacientului în stare post transplant: monitorizarea stării post transplant, asigurarea continuității în tratamentul imunosupresor în litera prescripției făcute de specialistul din centrul de transplant, îmbunătățirea accesului la transplant de organ solid pentru pacienții aflați pe listele de așteptare, programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană 2013 – 2014, precum și pe accesul la protecție socială al pacientului în stare post transplant.
În România sunt patru donatori la un milion de locuitori, departe de media europeană de 20 de donatori. Dacă numărul de donatori ar crește, s-ar putea deschide noi centre, în condițiile în care există echipe de specialiști pregătite pentru a desfășura această activitate, a afirmat prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din România. Anul acesta, la Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a fost efectuat transplantul hepatic cu numărul 400, pe listele de așteptare aflându-se încă 350 – 400 de pacienţi. Primul transplant de ficat reușit la Centrul de Transplant Hepatic de la Fundeni a fost realizat în anul 2000, numărul acestor intervențiii crescând anual.