Gen. Vasile Cândea, președintele AOȘR, la 80 de ani

0

General (r) prof. univ dr. Vasile Cândea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, a aniversat 80 de ani de viață, fiind sărbătorit pe 24 mai, chiar de ziua sa, de membrii AOȘR precum și de numeroși alți invitați in deschiderea Sesiunii Științifice de Primăvară a Academiei organizate la Universitatea Politehnică București.

Prof. Vasile Cândea a absolvit Liceul la Turnu Măgurele, urmând apoi cursurile Facultăţii de Medicină Generală din Bucureşti. După o perioadă în care a lucrat ca medic în comune din județele Argeș și Teleorman, a intrat în armată, primul post fiind la Constanța, la grăniceri. În 1975 obține titlul de doctor în medicină, cu o teză excepțională, o premieră în cercetarea experimentală: „Sistemul limfatic în șocul traumatic”.

A pus bazele primei secţii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Militar Central Bucureşti, acum 35 de ani, între 1976 și 1990 fiind șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară în Spitalul Militar Central. Până in 1995 este director al Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei, iar între 1995 și 2002 este director general al Institutului de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu”. Între 2001 și 2002 a realizat implantarea unei inimi artificiale autonome de tip NOVACOR, în colaborare cu Spitalul St. Luc din Bruxelles. Este prim autor pentru „Banca de organe prin crioprezervare pentru transplant”, înregistrată ca invenție, coautor pentru medicamentul Ruxabion (terapia bolilor vasculare periferice, în special venoase), autor al peste 750 de lucrări și comunicări științifice. În 2002 a fost distins cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler, din 2004 având gradul de general (r)

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.