Gena care determină capacitatea corpului de a arde grăsimi ar putea fi implicată în tratamentul afecțiunilor metabolice sau al distrofiei

0

Deși desfășurarea de activitate fizică este cea mai bună recomandare pe care medicii o pot face pacienților, se știu foarte puține despre mecanismele moleculare care generează beneficiile pentru sănătate ale mișcării. Cercetătorii din cadrul Case Western Reserve School of Medicine Statele Unite au descoperit că factorul genetic KLF15 (Kruppel-like Factor 15) influențează capacitatea corpului de a arde grăsimi în timpul efortului fizic, potrivit unui articol publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cercetări anterioare arătaseră importanța sa în metabolismul a doi nutrienți de bază pentru corpul uman – zahărul și proteinele, iar cel mai recent studiu demonstrează rolul său în metabolizarea unui al treilea nutrient – grăsimile. De asemenea, KLF15 determină capacitatea mușchilor de a-și crește potențialul de ardere a grăsimii și de a genera forță.

În timpul exercițiilor aerobice, cercetătorii au descoperit un nivel ridicat de KLF15 la participanții la studiu – de două-trei ori mai ridicat decât nivelul normal. Pe de altă parte, când au studiat șoarecii de laborator care nu aveau gena respectivă au observat că aceștia nu puteau arde grăsimi în mod eficient sau face exerciții fizice.

În concluzie, gena este un regulator esențial al capacității mușchiului de a folosi grăsimea – principala sursă de energie conservată de organism. Această descoperire ar putea fi utilizată în scop terapeutic, au explicat cercetătorii, modularea factorului genetic prin intermediul medicației reprezentând o strategie de a crește beneficiile exercițiilor fizice pentru sănătate și de a trata afecțiunile metabolice și cele legate de activitatea musculară, cum ar fi distrofia.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.