Ghid pentru părinți și carte ilustrată despre artrita idiopatică juvenilă

0

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA a lansat recent ghidul ”Artrita idiopatică juvenilă pe înțelesul părinților” și cartea ilustrată ”O călătorie de neuitat”, care se distribuie gratis în Librăriile Humanitas și care informează publicul asupra artritei idiopatice juvenile (AIJ).

În România trăiesc aproximativ  2.000 de copii diagnosticați cu AIJ, o boală autoimună, cronică, caracterizată prin inflamarea persistentă a articulațiilor.

”Pentru că vorbim de o boală cronică, tratamentul nu duce la o recuperare imediată, ci doar la o ameliorare a simptomelor. Scopul tratamentului este de a permite copiilor să ducă o viaţă normală şi de a preveni afectarea articulaţiilor şi organelor, în timp ce se aşteaptă remiterea spontană a bolii. Tratamentul se bazează în principal pe utilizarea de medicamente care inhibă inflamaţia şi pe procedurile de reabilitare care păstrează funcţia articulaţiilor şi ajută la prevenirea deformărilor. Terapia este complexă şi are nevoie de cooperarea mai multor specialişti: reumatologi pediatri, chirurgi ortopezi, fiziokinetoterapeuţi, oftalmologi”, a spus Dr. Mariana Stefan, medic primar – pediatrie si reumatologie pediatrică.

Dr. Alexis Virgil Cochino, medic specialist în alergologie și imunologie clinică a explicat că AIJ nu este o boală contagioasă și nu este o boală ereditară – deoarece nu poate fi transmisă de la părinţi direct la copiii lor. Cu toate acestea, există unii factori genetici, în mare măsură încă necunoscuţi, care cresc şansele unui individ de a dezvolta boala. Afecțiunea este rezultatul unei combinaţii între factorii genetici şi expunerea la factorii de mediu (probabil infecţii).

Cele trei semne tipice ale inflamaţiei articulare sunt: durere, tumefiere şi limitarea mişcării, iar acestea pot fi ușor confundate la copiii sub 16 ani, mai ales că apar la o vârstă la care aceștia sunt foarte activi. Diagnosticul de AIJ este pus de către medicul pediatru în cazul în care debutul bolii este înainte de vârsta de 16 ani, artrita durează mai mult de şase săptămâni, iar cauzele sunt necunoscute.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.