Gimnasta Lotului Național Cristina Vrabie, operată prin artroscopie

0

Cristina Vrabie, componentă a Lotului Feminin de Gimnastică al României, a fost operată recent la Spitalul Băneasa, prin artroscopie, tehnică ce permite o recuperare rapidă, potrivit unui comunicat de presă al Rețelei de sănătate Regina Maria. Gimnasta suferea de  osteocondrită disecantă la cot (necroză), formată în urma microtraumatismelor repetate de la antrenamente.

Avantajul artroscopiei este că mobilitatea articulației îi este redată foarte repede, putând să își miște articulația imediat după operație, și că își va putea relua activitatea de performanță în foarte scurt timp. De altfel, la câteva ore după operație, Cristina a putut să își miște mâna, iar în 1,5 – 2 luni va fi recuperată complet.

Acum 6 săptămâni, sportiva de 15 ani a mai suferit o altă intervenție la genunchi, pentru repararea unei rupturi de menisc, tot prin tehnica artroscopică. În prezent, gimnasta merge normal, fără ajutorul cârjelor.

„Am luat această decizie împreună cu medicul, tocmai pentru că îmi doresc foarte mult să fac în continuare performanță. Mă simt foarte bine după operație, deja am experiența primei intervenții, după care m-am recuperat foarte ușor. Am avut și sprijinul colegelor și antrenorilor de la lot și aștept să mă întorc la ei cât de curând. Cel mai mare obiectiv al meu este să particip la Olimpiada de la Rio de Janeiro, din 2016 și să câștig medalia de aur”, a spus Cristina Vrabie.

Artroscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă folosită pentru a evalua și trata leziunile din interiorul articulațiilor și nu durează mai mult de 30 de minute. „Se intră în articulație, printr-o incizie de 4-5 mm, cu ajutorul unor instrumente speciale, spre deosebire de intervenția clasică, unde tăieturile sunt mai mari, cicatricile la fel, iar timpul de recuperare și riscul de complicații sunt mai crescute”, a explicat As. Univ. Ion Bogdan Codorean, Medic primar, Doctor în medicină, Regina Maria, medicul care a realizat intervenția. Artroscopia îi permite medicului să stabilească cu exactitate diagnosticul și să trateze leziunile intraarticulare, cum ar fi rupturile de menisc de la nivelul genunchiului, care apar în special la sportivi, rupturile de ligament, artroze ale genunchiului sau luxații ale umărului.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.