Compania farmaceutică Bristol-Myers Squibb invită cercetătorii europeni să aplice pentru finanţarea unor proiecte de cercetare în virusologie în cadrul programului Partnering for Cure™, iniţiat pentru sprijinirea cercetărilor în bolile virale, precum HIV, hepatita B şi hepatita C.
“Partnering for Cure” este o inițiativă științifică pan-europeană a Bristol-Myers Squibb pentru sprijinirea cercetării şi a împărtășirii cunoștințelor în cadrul comunității virusologilor.
Proiectele de cercetare pot fi depuse între 1 mai și 15 iulie 2014, iar oamenii de știință interesați sunt încurajați să își înscrie ideile la adresa www.bms.com/israpplications. Vor avea prioritate propunerile de cercetare în domeniul științei translaționale cu relevanță clară pentru dezvoltarea clinică a unui tratament curativ în hepatita virală sau în infecția HIV.
Programul Partnering for Cure este condus de către Partnering for CureFaculty, un grup de experți clinicieni și cercetători din Europa și se axează pe trei direcții principale: educație, dialog și cercetare științifică. După 15 iulie, grupul de experţi va evalua aplicațiile anonime și va acorda patru distincții, care vor beneficia de suportul companiei Bristol-Myers Squibb, în valoare totală de peste 300.000 euro.
“Anul acesta am avut bucuria să îi anunțăm în ianuarie pe primii beneficiari ai programului nostru de cercetare Partnering for Cure,” a declarat prof. Jürgen Rockstroh, președintele grupului de experţi.
Între beneficiarii din 2013 ai Programului s-a aflat şi dr. Ruxandra Călin, de la Departamentul de Boli Infecţioase şi Tropicale, Spitalul Pitié-Salpêtrière, Franţa, pentru proiectul său Analiza amanunţită a rezervoarelor HIV la pacienţii infectaţi cronic cu HIV-1 aflaţi în tratament şi cu niveluri scăzute de încărcătură virală ADN HIV totală celulară asociată în sângele periferic.
Un alt premiant a fost Matthieu Perreau, Centrul Spitalicesc Universitar Vaudois, Dep. de Imunologie și Alergologie, Elveția, pentru proiectul Identificarea populației/populațiilor celulare de limfocite T CD4 cu memorie de la nivelul țesutului limfoid care asigură replicarea virală competentă a virusului HIV- 1.
Proiectele ce vor primi suport din partea Bristol-Myers Squibb vor fi anunțate la 1 decembrie 2014, Ziua Mondială de Luptă împotriva SIDA.
“Bristol-Myers Squibb are o viziune pe termen lung de a transforma continuu tratamentul afecțiunilor virale și de a răspunde unor nevoi medicale stringente ale pacienților”, a declarat George Hanna, MD, vice președinte, Dezvoltare HIV, Bristol-Myers Squibb.
Programul Partnering for Cure se concentrează asupra cercetărilor recente și în derulare în tratamentul HIV, HBV și HCV, cu scopul de a asigura educație medicală medicilor interesați de virusologiei, suport cercetătorilor care activează în domeniu şi de a asigura un forum de discuții între medici și cercetători, în scopul găsirii unui tratament curativ cu scop de vindecare.
La nivel global infecțiile virale cronice au un aport semnificativ privind incidența și prevalența bolilor cronice și a mortalităţii precoce. În decembrie 2012, Studiul Global privind Incidența Bolilor raporta 1,46 milioane de decese din cauza HIV/SIDA și 1,44 milioane de decese cauzate de hepatitele virale în 2010. Infecțiile cu virusurile hepatitice B și C determină 57% din cazurile de ciroză hepatică și respectiv 78% din cele de cancer hepatic primar.