Importanța nutriției în recuperarea post-partum și alăptare

0

 „Decizia mamelor de a alăpta trebuie încurajată de întreaga societate” este una dintre principalele concluzii ale evenimentului Media Fair organizat de Bayer România, în contextul Săptămânii Internaţionale a Alăptării (1 – 7 august).

 „Vieţile a aproape 800.000 de copii, majoritatea cu vârste sub șase luni, ar putea fi salvate anual dacă alăptarea ar fi o practică universală şi ar începe din prima oră de la naştere. Beneficiile asupra sănătăţii mamelor sunt la fel de importante – alăptarea scade riscul de a dezvolta cancer de sân şi ovarian, diabet de tip 2 şi boli de inimă”, a afirmat în deschiderea evenimentului prof. dr. Alexandru Rafila, membru al Comitetului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Potrivit OMS, se recomandă alăptarea exclusivă încă din prima oră după naştere, până la vârsta de șase luni. Diversificarea alimentaţiei copilului poate fi făcută, fără întreruperea alăptării, până la varsta de doi ani.

„Cercetările arată că alăptarea în primele șase luni de viață contribuie atât la bunăstarea mamei, cât și a copilului pe termen lung. Cu toate acestea, un procent semnificativ de copii nu beneficiază de acest tip de alimentație, din diferite motive. Experiența noastră în implementarea programului pilot Pachetul Minim de Servicii a dovedit că, atunci când viitoarele mame primesc informații despre importanța alăptării și sprijin, ele aleg să-și alăpteze copiii. Pentru a oferi copiilor cel mai bun start în viață, alăptarea trebuie încurajată în familie, în comunitate și la locul de muncă”, a adăugat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Perioada post-partum este o etapă în care grija mamelor se îndreaptă aproape în totalitate către bebeluşi, însă recuperarea rapidă ţine de o serie de factori, de la o nutriţie optimă, la exerciţii fizice uşoare şi sprijinul oferit de către cei din jur.  „Fiecare mamă îşi doreşte tot ceea ce este mai bun pentru copilul ei, însă cifrele trădează presiunea pe care uneori societatea o pune asupra lor. Alăptarea este un subiect despre care se vorbeşte prea puţin în România şi ne propunem să schimbăm acest lucru”, a afirmat și Mike Seidel, directorul Diviziei ConsumerHealth pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova.

 Saptamana Mondială a Alăptării este sărbătorită în fiecare an, în perioada 1 – 7 august, pentru a încuraja alăptarea şi a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. Evenimentul amintește de Declarația Innocenti pentru protecţia, promovarea şi sprijinul alăptării, semnată în august 1990 de reprezentanti ai guvernelor, OMS, UNICEF şi alte organizaţii care protejează, promovează şi susţin alăptarea.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.