În 2012 s-a aprobat cel mai mare număr de medicamente noi din ultimii 15 ani

0

Anul trecut, la nivel mondial, s-a aprobat cel mai mare număr de medicamente noi din ultimii 15 ani; doar în SUA 43 de medicamente au primit autorizația de comercializare, conform PhRMA (Pharmaceutical Researchers and Manufacturers of America). În România, procesul actualizării listei medicamentelor compensate este în plină desfăşurare, aceasta cuprinzând peste 80 de molecule inovatoare.

“Acest număr mare de aprobări atestă progresele incredibile care se fac în domeniul cercetării în medicină. Nu putem decât să ne bucurăm știind că viețile a sute de mii de oameni vor fi salvate. De-a lungul  timpului, datorită noilor terapii descoperite, numărul deceselor cauzate de anumite boli a scăzut, speranţa de viaţă în cazul altor boli a crescut, iar pacienţii cu boli cronice se pot bucura de o calitate mai bună a vieţii. Conform datelor PhRMA**, datorită tratamentelor inovatoare, în perioada 1997 – 2007 decesele cauzate de boli cardiovasculare a scăzut cu 28%, cele cauzate de HIV cu 83%, iar pentru copiii bolnavi de cancer rata de supravieţuire a crescut de la 57% pentru cei diagnosticaţi între 1975 – 1977 – la mai mult de 80% pentru cei diagnosticaţi astăzi. De asemenea, s-au înregistrat progrese considerabile şi în cazul bolilor invalidante, pacienţii cu artrită reumatoidă având 50% şanse mai mari de vindecare, iar cei cu osteoporoză cu 25% şanse mai mici de a suferi o fractură”, a declarat Oana-Martha Igrişan, Director de Comunicare, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Bugetele alocate de către industria farmaceutică au crescut simțitor de la an la an – dacă în anii `90, conform datelor EFPIA (The European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations), acestea se ridicau la puțin peste 7 miliarde de euro în Europa, respectiv 6 miliarde în SUA, anul trecut în Europa investiţiile au atins 30 de miliarde de euro, în timp ce în SUA suma s-a ridicat la peste 36 de miliarde de euro.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.