În 2014 s-au aprobat cele mai multe medicamente din ultimii 18 ani

0

Anul trecut, Centrul pentru Cercetarea si Evaluarea Medicamentelor din cadrul FDA (Food and Drug Administration SUA)  a aprobat 41 de medicamente de ultimă generație, cel mai mare număr de medicamente autorizate de acest Centru în ultimii 18 ani, cu 52% mai multe comparativ cu anul precedent.

,,Descoperirea unui singur tratament de ultimă generație durează în medie zece ani, iar pentru un singur medicament din cele 41, companiile producătoare au investit aproximativ 2,6 miliarde de dolari, dublu față de cât s-a investit în cercetarea unei molecule în ultimul deceniu. Aceste medicamente tratează afecțiuni care până de curând erau un mister pentru cercetători”, a declarat Oana Igrișan, Director de comunicare Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Dintre medicamentele noi, 17 sunt destinate tratării bolilor rare, iar alte opt terapii ajută sistemul imunitar al pacienților să lupte cu tumorile/celulele canceroase. Patru tratamente sunt destinate tratării diabetului și alte două medicamente cu o rată de vindecare de 90% se adresează pacienților infectați cu hepatita C.

Reprezentantul ARPIM a menționat că, pentru ca pacienții români să poată fi tratați cu ultimele medicamente descoperite, lista medicamentelor compensate ar trebui evaluată constant, iar  sistemul de sănătate românesc ar trebui să beneficieze de o finanțare corectă, de 6% din PIB.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.