În caz de febră, șoc anafilactic sau convulsii la copii, părinții pot interveni cu medicație până la consultul de specialitate

0

Părinții pot interveni imediat cu o primă doză de medicamente până la consultul medical sau internarea de urgență dacă la copil intervin probleme cum ar fi febra mare, șocul anafilactic sau convulsiile, arată un comunicat de presă al ARPIM care desfășoară o campanie împotriva automedicației, intitulată “Medicamentele nu sunt bomboane”.

,,Conform studiului pe fenomenul automedicatiei efectuat la începutului acestui an, unul dintre motivele pentru care părinţii iau decizii singuri atunci când vine vorba de medicaţia celor mici este că nu au timp să meargă la medic la primul semn de boală. Cu toate acestea, recomandarea noastră este ca ei să dezvolte o relaţie strânsă cu medicul pediatru bazată pe comunicare continuă şi împreună cu acesta să stabilească situaţiile de urgenţă în care ei pot administra singuri medicamente. Desigur, este important ca apoi să se prezinte cu cel mic la un consult”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Febră mare

Febra este unul dintre simptomele pe care părinţii trebuie să ştie cum să le trateze, mai ales în situaţiile în care creşterea este brutală, peste 38 grade. Aceasta trebuie măsurată corect, cu un termometru axilar sau rectal.
Febra este un indiciu pentru reacţia de apărare în infecţii şi devine periculoasă dacă depăşeşte valori mari sau creează disconfort copilului, stare care se poate manifesta prin somnolenţă, slăbiciune, încordare, modificarea culorii pielii.
“Recomandarea este ca antitermicul administrat şi dozajul să fie anterior agreate cu medicul pediatru pentru ca medicamentele nu sunt bomboane si trebuie avute in vedere anumite aspecte. Spre exemplu, medicamentele care au la bază substanţele active acetaminofem sau ibuprofen sunt recomandate, în timp ce medicamentele cu acid acetilsalicilic sunt interzise, iar cele cu algocalmin au indicaţii în combaterea durerii. Părinţii sunt sfătuiţi să nu administreze celui mic mai mult de un medicament în acelaşi timp deoarece alternările sau asocierile de medicamente cresc riscul toxicităţii hepatice şi renale. Şi nu în ultimul rând, administrarea antitermicului va fi urmată de programarea unei vizite la medic fiindcă este necesară cunoaşterea şi tratarea cauzei febrei”, a declarat Dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru Spitalul de Copii Sf. Maria Iaşi.

Şocul anafilactic

Dacă părinţii ştiu că cei mici au o alergie, ei trebuie să fie pregătiţi întotdeauna cu un medicament antihistaminic şi un kit autoinjector cu adrenalină sau epinefrină pentru utilizare în caz de urgenţă. Mai mult, pentru ca cel mic să primească ajutor eficient în cazul unui incident la şcoală sau pe stradă, el poate purta o brăţară de avertizare.
,,În cazul şocului anafilactic timpul de intervenţie este foarte redus. În doar câteva secunde, se pot instala simptome de alarmă ca sufocarea, erupţii urticariene, umflături gigante sau chiar un edem fără urticarie care creşte şi poate provoca moartea prin sufocare. Părinţii trebuie să ştie cum să procedeze şi să reacţioneze imediat. Adrenalina se administrează la intervale de 5-10 minute, iar antihistamicul trebuie să fie de ultimă generaţie cu acţiune doar asupra sistemului imun, nu şi asupra celui muscular sau nervos. Aceste proceduri trebuie stabilite împreună cu medicul pediatru şi după fiecare episod alergic, cel mic trebuie să meargă la medic pentru un consult detaliat” a menționat dr. Moraru.

Convulsiile

Convulsiile sunt incidente care impun solicitarea internării de urgenţă în cazul în care nu sunt cauzate de o boală cronică unde deja se cunosc atitudinile de urmat. Celui mic nu trebuie să i se administreze un medicament pe cale orală deoarece există pericolul aspirării, în schimb i se poate administra pe cale rectală un medicament anticonvulsivant, la recomandarea medicului. Cel mic trebuie aşezat în poziţie laterală şi transportat la spital.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.