Agerpres – Prezentarea industriei de generice din România şi a problemelor cu care aceasta se confruntă, dar şi comparaţia cu alte state europene în acest domeniu au reprezentat obiectivele vizitei la Asociaţia Europeană a Medicamentelor Generice, a declarat, pentru AGERPRES, Alina Culcea, director adjunct Actavis România.
‘Ca reprezentant al Companiei Actavis nu pot decât să mă bucur că am participat la acest eveniment, care a avut ca obiectiv prezentarea industriei de generice din România şi a problemelor cu care aceasta se confruntă şi a posibilelor soluţii recomandate de asociaţia noastră, în faţa unor personalităţi remarcabile ca doamna Daciana Sârbu şi domnul Cristian Buşoi, europarlamentari cu activitate recunoscută în domeniul sănătăţii. Al doilea obiectiv a fost relaţionarea cu presa medicală românească pentru a oferi toarte informaţiile necesare pentru ca aceasta să cunoască mai bine beneficiile genericelor pentru populaţie’, a subliniat Alina Culcea.
La rândul său, Sorin Popescu, coordonator Grup Comunicare al Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a arătat că din păcate România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte repartiţia din PIB la sănătate, alocând sub 4% comparativ cu 8% cât se alocă în UE.
‘Este şi motivul pentru care am venit în Parlamentul European pentru a atrage atenţia politicienilor români care sunt implicaţi la nivel european, pentru ca România să ajungă în rândul lumii în următorii 10 – 20 de ani trebuie să aloce corect fonduri la sănătate. Politicienii de aici pot face mai mult decât până acum şi sperăm ca în anul 2013 bugetul sănătăţii să fie corect astfel încât şi pacienţii români să aibă acces la medicamentele la care au acces şi ceilalţi cetăţeni europeni. Este incredibil că în România de cinci ani şi jumătate medicamentele de care beneficiază ceilalţi cetăţeni europeni nu pot fi folosite în tratamentul cetăţenilor români, este incredibil că alţii pot fi salvaţi, dar românii nu pentru că întotdeauna bugetul sănătăţii a rămas pe ultimul loc şi am ajuns să cheltuim mai puţin decât statele africane din PIB’, a subliniat Sorin Popescu.
Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu a susţinut că situaţia din ţara noastră nu se compară cu situaţia din alte state care alocă din buget sume importante.
‘În funcţie de preocuparea fiecăruia, fiecare membru al Parlamentului are domenii diferite în care activează, încercăm să facem nişte paşi spre a îmbunătăţii această situaţie, în măsura în care putem prin prisma activităţii noastre în comisia în care lucrăm. Am vorbit de diabet şi obezitate pentru că mă preocupă, mai ales în rândul copiilor, la care este în creştere şi din păcate măsuri nu prea sunt luate, nici măcar la nivel european. Ar trebui alocaţi bani pentru educaţie nutriţională. Am făcut apel pentru interzicerea publicităţii în cadrul emisiunilor pentru copii. Copiii cer părinţilor ceea ce văd în reclame. Am dezbătut şi am aprobat reglementări clare legate de inscripţionarea pe etichete, să fie mai clar raportat la porţie pentru ca atunci când consumatorul alege ceva să ştie ce alege’, a arătat Daciana Sârbu.
Referitor la priorităţile pentru politicile de sănătate, europarlamentarul PNL Cristian Buşoi a afirmat că cea mai mare problemă a sistemului de sănătate din România este cea legată de finanţare.
‘Orice statistică fie europeană sau a oricărei alte organizaţii internaţionale vedem că România atât ca procent alocat din PIB pentru sănătate cât şi ca sumă absolută investeşte cel mai puţin din toată Uniunea Europeană. Sigur că mai mult decât atât puţinii bani pe care-i avem la dispoziţie din fonduri publice nu sunt întotdeauna folosiţi în cel mai eficient mod şi din păcate în ultima perioadă datorită taxei de tip clawback, dar şi faptului că din 2008 lista de medicamente compensate şi gratuite nu s-a mai actualizat este clar că şi accesul la medicamente al românilor a scăzut foarte mult’, a precizat liberalul.
În legătură cu directivele aflate pe agenda Parlamentului European, Cristian Buşoi a menţionat că cele privind transparenţa, modul în care sunt introduse pe piaţă noi medicamente, în care sunt stabilite preţurile, dar şi referitoare la lista de medicamente compensate şi gratuite vor trebui regândite cu mare transparenţă şi eficienţă.
”Nu cu mult timp în urmă s-a adoptat directiva privind plăţile întârziate şi România are facturi neplătite de mai bine de un an de zile şi la medicamente şi la alte servicii medicale. România va trebui să implementeze această directivă şi să fim mai riguroşi cu plăţile în sistemul de sănătate. Mai sunt şi multe alte lucruri care vin dinspre UE cum ar fi o dezbatere foarte aprinsă pe tema tutunului, care influenţează starea de sănătate, numeroase alte recomandări în domeniul nutriţiei, a bolilor cardiovasculare, a diabetului cât şi noul program care va începe în 2014 unde România va trebui să găsească nişte soluţii pentru a atrage mai multe fonduri europene. Sper ca în noul an de exerciţiu financiar România să aibă un program special pe fonduri aşa cum au avut şi transporturile, mediu, dezvoltarea resurselor umane, din 2014 trebuie să avem un program dedicat sănătăţii’, a punctat europarlamentarul român.
Un training dedicat jurnaliştilor de pe sănătate – Media-Trip – How to communicate good health? iniţiativă a Tarus Media – s-a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Bruxelles, la Comisia de sănătate a Parlamentului European şi la Comisia Europeană, gazde fiind europarlamentarii Dacian Sârbu şi Cristian Buşoi.
Cornelia Stanciu