În România cancerul de col uterin face zilnic 6 victime

0

Șase românce mor zilnic de cancer de col uterin, țara noastră fiind pe primul loc în Europa ca rată a mortalității din cauza acestei boli. În România, riscul de deces de cancer de col uterin este de trei ori mai mare decât media europeană. Informațiile au fost reamintite opiniei publice cu prilejul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (23 – 29 ianuarie), care are ca prioritate educarea femeilor asupra efectelor dezastruoase ale acestei boli, prin parteneriatul între toţi reprezentanţii domeniului sănătăţii şi cei ai societăţii civile.

În fiecare an aproximativ 60.000 de femei din Europa primesc diagnosticul de „cancer de col uterin” şi în jur de 28.000 de femei decedează din această cauză. Vaccinarea şi testarea periodică Babeş-Papanicolau pot duce la reducerea cu 94% a riscului de a dezvolta cancer de col uterin.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, aflată la a cincea ediție, a fost organizată de Asociaţia Europeană pentru Prevenirea Cancerului Cervical (ECCA). Evenimentul a pus accent în acest an pe conceptul de prevenţie, având în vedere faptul că există instrumente, precum vaccinarea şi controlul regulat, ce pot reduce semnificativ riscurile. ECCA a inițiat și o petiţie – „STOP cancerului de col uterin” – care invită instituţiile europene şi guvernele să inițieze programe de screening pentru cancerul de col uterin. Petiţia are în prezent peste 670.000 de semnături, cu obiectivul asumat de a strânge 1 milion de semnături.

Statisticile arată că există peste 40.000 de românce cu cancer de col uterin. La peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se înregistrează peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer, una dintre explicaţii fiind aceea că diagnosticul se pune abia în stadiile tardive ale bolii. (Delia Budurcă)

About Author

Medica Academica

Comments are closed.