Închisoare de până la trei ani pentru lovirea unui cadru medical

0

Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii, va fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, conform unui nou act normativ adoptat de Guvern.

De asemenea, orice acte de violenţă, ca de exemplu lovirea, săvâşite împotriva cadrelor medicale vor fi sancţionate cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar vătămarea corporală poate fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 6 ani. Vătămarea corporală gravă se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 12 ani.

“Ministerul Sănătăţii a mai atras atenţia asupra problemelor de siguranţă cu care se confruntă personalul medical. Astfel, anul trecut am înaintat un amendament la Legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, care însă nu a fost adoptat. Până astăzi, dacă o persoană agresa un medic într-un spital, putea fi sancţionată cu închisoare de la 3 luni până la 2 ani sau cu amendă, după caz. Noi am propus înăsprirea pedepselor. Astfel, agresorul va putea fi sancţionat cu închisoare între 6 luni şi 12 ani, în funcţie de gravitatea faptelor. Prin noile măsuri urmărim descurajarea celor care nu respectă corpul medical aflat în exerciţiul funcţiunii şi munca depusă de angajaţii din sistem. Şi, din nefericire, au existat în ultima perioadă unele cazuri îngrijorătoare”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli.

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătăţii, Legea de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii, înăsprind pedepsele pentru agresarea personalului sanitar.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.