Incidenta cancerului de piele a crescut cu peste 200% in ultimii zece ani

0

Cancerul de piele a ajuns pe locul 1 în topul cancerelor din România, mai frecvent decât cancerele de prostată, plămân, sân și colon luate împreună, se arata intr-un comunicat de presa al centrului Pro Vita – Diagnostic și Tratament. De altfel, incidența cancerului de piele a crescut cu peste 200% în ultimii 10 ani.

“Radiațiile solare au numeroase efecte nocive asupra organismului uman; soarele este principalul factor pentru îmbătrânirea pielii, provocând modificarea texturii, a culorii, apariția petelor și a riduri superficiale. De asemenea, determină apariția cancerelor de piele, precum carcinomul bazocelular (cel mai frecvent cancer de piele, însă cu cea mai bună rată de supraviețuire, pentru că nu metastazează), carcinomul spinocelular (al doilea ca frecvență, dar poate metastaza și crește mai rapid) sau melanomul malign, cel mai rar, dar și cel mai letal, pentru că metastazează devreme. Mai sunt de menționat cancerele de ochi, dintre care melanomul coroidian este cel mai frecvent și mai letal, sau melanomul irisului, întâlnit mai rar, dar care poate metastaza, de asemenea”, a spus Dan Georgescu, medic oftalmolog specializat în chirurgie oculoplastică, din cadrul centrului ProVita – Diagnostic și Tratament.

.Nu în ultimul rând, a adaugat acesta, riscul de cataractă crește exponențial în urma expunerii la soare, motiv pentru care populațiile care locuiesc la altitudine, de exemplu în Nepal, au o rată foarte mare, peste 90%, de cataractă precoce.

 

90% din capitalul solar se pierde pana la 20 de ani

 

”Capitalul solar reprezintă cantitatea de radiații ultraviolete pe care le poate absorbi pielea pe parcursul vieții și variază de la persoană la persoană, în funcție de piele. Pierdem 90% din capitalul solar până la vârsta de 20 ani”, a mai spus Georgescu.

Regula principală pentru protectie este utilizarea cremei de soare cu protecție UV, cu SPF minim 25 care trebuie aplicată cu regularitate înainte de a ne expune razelor soarelui, fie că ieșim la iarbă verde sau la o simplă plimbare în parc. Este foarte important să acoperim  orice suprafața expusă a pielii, inclusiv fața și în special pleoapele. O atenție sporită trebuie acordată celor mici, care nu trebuie să iasă din casă fără protecție solară.

“Există și persoane care au risc crescut de apariție a cancerelor de piele sau ochi. Astfel persoanele cu tenul deschis, care nu se bronzează, ci se înroșesc sau se ard la expunerea la soare sunt mai expuse riscului de cancer de piele. De asemenea, recomanđ atenție sporită persoanelor care prezintă alunițe sau pete pigmentare pe suprafața corpului. În plus, persoanele cu ochii albaștri au mai puțin pigment în iris, ceea ce înseamnă o protecție scăzută a retinei, deci o posibilitate mai mare de a dezvolta afecțiuni oculare din cauza radiațiilor solare”, avertizează dr. Dan Georgescu.

Pentru a preveni și a trata cât mai curând posibilele afecțiuni cauzate de radiațiile solare, medicii recomandă efectuarea unui control a oricărei alunițe sau leziuni suspecte, la un chirurg specializat: oftalmolog – oculoplastician pentru cele prezente pe față, dermatolog pentru semnele apărute la nivelul corpului. În funcție de consult, se va efectua biopsia pentru diagnostic și, dacă este cazul, se va recomanda excizarea.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.