Incidența cancerului hepatic, în creștere

0

Cazurile de cancer hepatic se află în creștere la nivel mondial, în primul rând din cauza infectării cu virusul hepatic C, a afirmat  prof. dr. Mihai Voiculescu, de la Clinica de Nefrologie şi Medicină Internă, Institutul Clinic Fundeni Bucuresti în cadrul conferinței „Sănătatea ficatului – Relația medic și pacient în societatea actuală”, desfășurată la Brașov, în perioada 4-5 octombrie.

Incidenta cancerului hepatic a crescut în întreaga lume. Cei care au dat cifre exacte în acest sens sunt SUA, care au constatat chiar o dinamică fără precedent a cresterii numărului acestor cazuri. De unde provine această crestere? În primul rând, în urma infectiei cu virus hepatitic C. Apoi, din asa-zisul ficat gras. Se pare că omenirea, în acest moment, a reusit să controleze o bună parte a bolilor de inimă, respectiv infactele de miocard, dar nu a putut să facă acelasi lucru si cu virusurile hepatitice. Din nefericire, nu poate fi prevenită contractarea hepatitei cu virus C, pentru că nu avem vacin, dar partea bună este că afectiunea poate fi tratată eficient”, a declarat prof. dr. Mihai Voiculescu.

Evenimentului a pus accentul pe modul în care medicii și pacieții, reuniți în asociații, pot contribui, lucrând împreună, la încurajarea testării pentru hepatită și a urmăririi corespunzătoare a bolii. De asemenea, medicii de familie au avut o sesiune dedicată lor, coordonată de  dr. Felicia Coman, șeful secției de Gastroenterologie în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Brașov.

Infecțiile cu virusurile hepatitice, rolul asociaţiilor de pacienţi, medicina personalizată la pacientii cu hepatite, comportamentul corect, ca stil de viată, al pacientului cu hepatită cronică, rolul psihologului în viața unui pacient cu hepatită, relaţia între ONG-uri şi autorităţi au fost temele centrale ale conferinței.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.