Industria farma, pe primul loc în topul investițiilor în cercetare

0

Industria farmaceutica este cel mai mare investitor în cercetare și dezvoltare la nivel mondial, investind mai mult chiar decât industria IT&C, clasament care s-a menținut și în 2012, în ciuda unei ușoare scăderi a nivelului investițiilor în valoare absolută în Europa, pe fondul crizei economice. Astfel, în 2010 la nivel european s-a înregistrat o ușoara scădere (440 milioane de euro) față de anul 2009, în ceea ce privește valoarea investițiilor în cercetare și dezvoltare în domeniul farmaceutic.
Conform raportului anual al Federatiei Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), în 2009 la nivel mondial industria farmaceutică investea 15,9% din totalul acestui sector. Pe locul 2 se află domeniul IT cu 9,9% investiții în software și servicii informatice, pe locul 3 domeniul IT cu investiții de 8,7% în hardware și echipamente. Locul 4 este ocupat tot de industria cercetării farmaceutice, cu 6,2% investiții în echipamente și servicii de sănătate. Ca procentaj, cel mai puțin investesc în cercetare și dezvoltare producătorii de petrol și gaze naturale, respectiv 0,4%.
„Investițiile în cercetare și dezvoltare s-au lovit de foarte multe provocări în ultimii ani. Industria își dorește să mențină investițiile în cercetare, deși numărul noilor molecule scade și implicit descoperirile sunt din ce în ce mai scumpe. Deși ceea ce tehnologia produce este mult mai palpabil – produse care ne fac viața mai ușoară sau mai frumoasă, în medicină este vorba despre speranța la viață. Este și motivul pentru care industria farmaceutică va continua să investească în cercetare”, precizează Cristian Luțan, Director Executiv Adjunct APPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente) – asociație membră a EFPIA.
În 2008, România se afla pe ultimele locuri în Europa la volumul investițiilor în cercetare și dezvoltare de medicamente. 30 milioane de euro se investeau de către țara noastră, doar Cipru fiind țara care investea mai puțin decât noi la acest capitol – 14 milioane de euro. În topul țărilor cu cele mai mari investiții se află Germania, Franța, Marea Britanie, care alocă anual sume de peste 4 miliarde de euro.
Industria farmaceutică alocă anual 27 de miliarde de euro în cercetare dezvoltare și are peste 600.000 de angajați.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.