Aplicatia online infolupus.ro – lansata de Asociaţa Pacienţlor cu Afecţuni Autoimune (APAA) cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România isi propune sa ofere informatii legate de cauzele si simptomele bolii, precum si statistici legate de impactul acesteia, marturii ale pacientilor si medicilor, se arata intr-un comunicat de presa.
Conform estimăilor, în Europa 500.000 de persoane suferă de lupus, iar la nivel mondial datele indică faptul ca 5 milioane de pacienţi sunt afectaţi de diverse forme ale bolii. În România, potrivit statisticilor disponibile, aproximativ 9.000 de persoane suferăde lupus eritematos sistemic, iar 90% dintre persoanele afectate de lupus sunt femei tinere, active, cu vârste cuprinse între 15 ş 44 ani.
Deş cauzele lupusului nu sunt cunoscute cu precizie, număul mai mare de cazuri la femei decât la băbaţi poate indica faptul că boala este declanştă de anumiţ hormoni, pe lângă o predispoziţe genetică. În plus, există o serie de factori care stimulează declanşrea bolii, precum stresul, expunerea la lumina ultravioletă sau fumatul. Specialişii estimează că pentru diagnosticarea lupusului este nevoie, în medie, de patru ani şi de consultarea a trei medici diferiţi. Lupusul este dificil de diagnosticat întrucât are simptome care imită adesea caracteristicile altor afecțiuni, variază mult de la un pacient la altul şi pot suferi modificări în timp.