Îngrijirile medicale, tot mai precare în zonele de conflict din estul Ucrainei

0

Îngrijirile medicale încep să aibă de suferit după nouă luni de conflict în Ucraina de est unde lipsa medicamentelor și a vaccinurilor expune populația unui risc tot mai mare de afecțiuni precum poliomelita, rubeola și tuberculoza, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății, potrivit Reuters.

Condițiile sunt deosebit de grave în orașe precum Luhansk și Donetsk unde oamenii sunt blocați cu foarte puține resurse de hrană disponibile, iar conflictele fac dificil accesul la spitale pentru care alimentarea cu apă și  electricitate este deseori întreruptă.

Per total,  5,1 millioane de oameni sunt afectați de criză, dintre care 1,4 milioane considerați a fi în mod special vulnerabili, potrivit unei declarații a Națiunilor Unite.

“Ne facem în special griji în legătură cu copiii, bebelușii și lipsa vaccinurilor. Ucraina nu a avut acces la nici un fel de vaccinuri în ultima lună, iar riscul apariției unor afecțiuni care ar putea fi prevenite prin vaccinare este uriaș. Poliomelita și rubeola sunt primele pe listă”, a spus dr. Dorit Nitzan, reprezentantul OMS în Ucraina.

Cel puțin 32.500 de oameni trăiesc cu HIV/SIDA în Donetsk și Luhansk și sunt supuși riscului de a întrerupe îngrijirea și controlul bolii, potrivit OMS care a adăugat că doar 10.000 de oameni se aflau în tratament înainte de începerea crizei.

Cazurile de tuberculoză par, de asemenea, să crească și se consideră că aproximativ 40% dintre noii pacienți TB au tuberculoză rezistentă la medicamente.

Ministerul ucrainean al Sănătății a cerul OMS să preia responsabilitatea pentru procurarea și distribuirea medicamentelor de bază; în aceste condiții, OMS organizează unități mobile de urgență pentru a acorda îngrijiri primare. Guvernul a decis să întrerupă serviciile către cele două orașe și zonele aflate sub controlul militanților. Angajații din domeniul sănătății nu și-au primit salariile din iunie anul trecut, iar mulți au părăsit zonele de conflict, a mai adăugat reprezentantul OMS.

De la începutul conflictului între guvernul ucrainian și separatiștii pro-Rusia au murit peste 4.800 de oameni și aproape 10.500 au fost răniți.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.