Inimă sănătoasă la vârstă mijlocie – 14 ani în plus fără boli cardiovasculare

0

 

O inimă sănătoasă la vârstă mijlocie poate însemna 14 ani de viață în plus fără probleme cardiovasculare, comparativ cu persoanele care se confruntă  cu unul sau mai mulți factori de risc pentru dezvoltarea unor afecțiuni cardiovasculare, arată un studiu realizat de  Northwestern University Feinberg School of Medicine  și publicat recent în prestigiosul Journal of the American Medical Association (JAMA).

Cercetarea a mai demonstrat că bărbații de vârstă mijlocie sunt expuși unui risc de aproximativ 60% de dezvoltare a unei boli de inimă. Riscul scade ușor, la 56%, în cazul femeilor de aceeași vârstă . Riscul de apariție a unei afecțiuni cardiovasculare a fost puternic asociat cu prezența diverșilor factori de risc la vârstă mijlocie.

“Mulți oameni dezvoltă boli cardiovasculare pe măsură ce îmbătrânesc, însă cei la care nivelul de risc se situează în parametri optimi trăiesc mai mult fără să se imbolnaveasca”, a spus dr. John T. Wilkins, principalul autor al studiului, profesor asistent de cardiologie și medicină preventivă la Northwestern University Feinberg School of Medicine și cardiolog la Spitalul Northwestern Memorial.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au extras date din cadrul Proiectului pentru Evaluarea Riscului Cardiovascular pe tot parcursul vieții și au studiat riscul participanților de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare fatale și nefatale de la vârsta de 45 până la 95 de ani.

Participanții nu aveau niciun fel de boli cardiovasculare la intrarea în studiu, iar oamenii de știință au urmărit datele referitoare la tensiune, colesterol, diabet și statutul de fumător sau nefumător. Principala unitate de măsură în cadrul studiului a fost incidența oricărei probleme cardiovasculare (boală coronariană, infarct, insuficiență cardiacă).

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.