Inovatia in domeniul e-Health vine din lumea a treia

0

In ciuda acoperirii largi a Internetului existente in Europa si a folosirii smartphone-urilor de catre o mare parte a populatiei comparativ cu tarile in curs de dezvoltare, solutiile e-Health implementate in Europa raman in urma celor din tarile mai sarace din cauza faptului ca modelele de business europene nu incurajeaza inovatia, au afirmat liderii celor mai mari companii telecom din lume, reuniti in cadrul  Mobile World Congress, relateaza euractiv.com.

 

Expertii in aplicatii smartphone dedicate solutiilor e-Health au spus ca si-au testat produsele in  tarile in curs de dezvoltare pentru ca plata pentru servicii e-Health folosind telefoanele mobile este mai potrivita pentru pietele respective.

“Adevarata inovatie vine din partea economiilor emergente pentru ca este determinata de o nevoie reala”, a spus George Held, director de produse in cadrul companiei telecom Etisalat care opereaza pe 18 piete emergente si are 170 de milioane de clienti.

Don Jones, vicepresedinte pentru piata de sanatate in cadrul Qualcomm Labs a mentionat ca, in prezent, nevoia de implementare a solutiilor de e-Health in tarile vestice este pronuntata, avand in vedere presiunea costurilor nesustenabile cu serviciile de sanatate care apasa asupra guvernelor europene si, de asemenea, faptul ca oamenii au devenit mai receptivi la serviciile oferite prin intermediul telefoniei mobile. Totusi, a adaugat ca modelul traditional din Statele Unite si Europa in care statul sau companiile de asigurari platesc pentru serviciile acordate comunitatii nu ofera o baza atat de potrivita pentru dezvoltarea serviciilor e-Health. In India, Pakistan, Bangladesh sau alte tari in curs de dezvoltare, clientii sunt mult mai dispusi sa plateasca din propriul buzunar costurile pentru serviciile medicale oferite prin intermediul telefoanelor mobile.

Domeniul e-Health este pe punctul de a oferi solutii spectaculoase, au spus specialistii. Sailesh Chutani, CEO al companiei Mobisant, profilata  pe solutii de sanatate wireless a spus ca aplicatia via smartphone a firmei sale – prima aplicatie cu ultrasunete care foloseste telefonul mobil aprobata de US Food and Drug Administration – reduce mortalitatea infantila radical in Tanzania prin realizarea de scanuri cu telefonul mobil care evalueaza siguranta sarcinilor.

Pe de alta parte, Richard Moore, director in cadrul Sistemului National de Sanatate din Marea Britanie –  model finantat in totalitate de stat – a confirmat ca, desi Marea Britanie este interesata de dezvoltarea serviciilor de telefonie mobila, nu ia in considerare posibilitatea efectuarii platilor catre medici, de exemplu, prin intermediul telefonului mobil.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.