Între 250.000 și 500.000 de oameni mor în fiecare an din cauza gripei

0

Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de îmbolnăvire la copii și la adulții sănătoși, atrage atenția campania ,,Îmi place să dau cadouri, nu gripă!”, inițiată de Abbott Products care își propune să crească gradul de informare al oamenilor asupra impactului gripei în viața lor, dar şi asupra beneficiilor vaccinării antigripale. Această afecțiune sezonieră produce la nivel mondial între 250.000 și 500.000 de decese anual. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de a preveni infecţia gripală şi complicaţiile acesteia şi de asemenea, este singura metodă de prevenţie activă.

 

„Având în vedere răcirea vremii, ne aşteptăm ca numărul infecţiilor respiratorii şi al gripei să crească. Pentru a preveni acest fenomen, este important ca populația să ia în calcul ideea vaccinării antigripale. Aceasta este cea mai sigură metodă de protecţie împotriva gripei, eficientă pentru oameni din punct de vedere al costurilor şi, în acelaşi timp, cel mai bun mod de a-şi menţine calitatea vieţii la acelaşi nivel”, a declarat dr. Alexandru Rafila, Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii.

În România, statisticile Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile arată că peste 70% dintre cazurile de îmbolnăvire cu infecţii acute respiratorii şi gripă înregistrate din octombrie şi până în prezent au fost în rândul copiilor cu vârste între 0-14 ani, iar 26% la nivelul populaţiei adulte şi aproximativ 3% în rândul bătrânilor.

„Dozele de vaccin antigripal achiziționate de Ministerul Sănătății sunt disponbile gratuit populației prin intermediul cabinetelor medicilor de familie şi al spitalelor din întreaga țară. Acestea sunt destinate cu prioritate categoriilor de risc. Cu toate acestea, întreaga populaţie trebuie să ia în considerare vaccinarea, mai ales că la rândul lor, cei infectaţi pot transmite virusul şi celorlalți”, a adăugat dr. Alexandru Rafila.

În săptămâna 5-11 noiembrie 2012, au fost înregistrate peste 75.000 de cazuri de infecţii respiratorii la nivel naţional, în creştere faţă de săptămâna precedentă, arată datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.