Investiţiile românești în cercetarea medicală sunt de șapte ori mai mari ca în 2008, dar încă sub media UE

0

România se află pe locul 21 din 31 de state europene la capitolul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare în medicină, potrivit ultimelor date EFPIA (European Federation of International Industries and Associations). Pe primele locuri se află Marea Britanie cu 5.588 milioane de euro investite în cercetare, Germania cu 5.318 milioane de euro şi Elveţia cu 4.972 milioane de euro. Pe ultimele locuri se află Cipru unde se investeşte în cercetarea şi dezvoltarea în medicină 14 milioane de euro, Croaţia cu 40 milioane de euro şi Turcia cu 43 milioane de euro.

În România se investeşte în cercetare aplicativă şi dezvoltare în medicină 218 milioane de euro, mult sub media europeană de 940 milioane de euro, dar de șapte ori mai mult decât în 2008 când suma era de doar 30 de milioane de euro. Investiţiile sunt doar în cercetare aplicativă deoarece în România nu există capacitatea de a realiza cercetare fundamentală, cea care aduce tratamente inovatoare şi descoperiri de noi molecule.

„Pentru realizarea progresului în medicină este nevoie de investiţii majore în cercetare şi dezvoltare şi ne bucură foarte mult faptul că România, deşi se află în continuare sub media europeană, înregistrează progrese. La nivelul anului 2008, suma alocată investiţiilor în cercetare şi dezvoltare medicală se ridica la 30 milioane de euro. Beneficiile inovaţiei în medicină, atât asupra pacienţilor, cât şi ca impact economic la nivelul ţării, sunt majore. Terapiile noii au un grad de eficienţă mai crescut, un nivel mai scăzut al efectelor adverse şi presupun o recuperare mai rapidă a pacientului, ceea ce înseamnă o reducere a cheltuielilor aferente tratării pacientului, fiind astfel în beneficiul bugetului statului”, a spus Oana – Martha Igrişan, Director de Comunicare Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

La nivel european, potrivit raportului OECD (The Organization for Economic Cooperation and Development), cel mai mult investesc în cercetare şi dezvoltare Finlanda, cu 4,38% din PIB, Suedia cu 3,78% din PIB şi Danemarca cu 3,37% din PIB. La finalul clasamentului se află Slovacia, cu 0,68% investiţi din PIB, Polonia cu 0,77% şi Ungaria cu 1,21%. România nu este inclusă în acest clasament care cuprinde 34 de state dintre care 25 europene.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.