Jumătate dintre femeile cu HIV din România au între 20 și 24 de ani

0

România are cea mai mare rată de supravieţuire a pacienților cu HIV-SIDA la nivel european, iar pe o hartă privind răspândirea virusului, țara noastră se află printre statele cu prevalenţă și incidenţă mică, alături de Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia. Dintre cele peste 11.500 de persoane seropozitive, peste 5200 sunt femei, jumătate cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani, au arătat datele prezentate cu ocazia lansării proiectului SHE (Strong, HIV positive, Empowered women) de educare, consiliere și suport elaborat de femeile seropozitive din Europa și lansat în România de Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr.Matei Balș” și Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Asociaţia Română Anti-SIDA, cu susținerea Bristol-Myers Squibb.

“Avem o cohortă de tinere femei, cu an de naștere sfârșitul anilor ’80-începutul anilor ’90 care își doresc să ducă o viaţă normală și nu numai că își doresc, au posibilitatea să o facă. Speranţa de viaţă a acestora este în acest moment foarte apropiată de cea a omului care nu este infectat cu HIV.” a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. dr. Matei Balș”.

În România, rata de transmitere a infecţiei de la mamă la făt în timpul sarcinii a înregistrat o scădere substanţială, ajungând sub 5%, una dintre cele mai scăzute din Europa. Eforturile care se fac în România se concentrează pe „gestionarea fenomenului HIV-SIDA atât din punctul de vedere al tratamentului, cât și al prevenirii. În acest sens, capătă o importanţă vitală: testarea femeilor gravide, discuţia cu cuplul, profilaxia care se adresează femeii în general, femeii însărcinate și copilului după naștere” a explicat dr. Mariana Mărdărescu, șef Secția Imunodepresie copii, Coordonator al Compartimentului de Evaluare și Monitorizare a Infecției HIV/SIDA în România – INBI “Matei Balș”.

În cadrul proiectului SHE vor fi organizate, în perioada aprilie-mai 2013, trei evenimente la care vor participa femeile seropozitive din orașele București, Constanţa, Iași, având ca obiectiv creșterea gradului de informare a acestora și facilitarea formării unor grupuri de suport pentru pacientele infectate cu HIV/SIDA. De asemenea, vor fi susţinute traininguri locale dedicate informării cadrelor medicale implicate în diagnosticul, tratamentul și monitorizarea pacientelor seropozitive. Grupurile de suport pentru paciente sunt sprijinite de medicii și psihologii Centrelor Regionale HIV/SIDA, iar invitarea participantelor se face prin intermediul asociaţiilor de pacienţi care apără drepturile persoanelor infectate şi afectate de HIV/SIDA din România. În cadrul celor trei centre SHE înfiinţate în București, Constanţa și Iași vor conlucra specialişti în domeniul HIV, persoane care se ocupă de grupurile de suport, ginecologi, specialişti în planificare familială și fertilitate și psihologi, cu scopul de a oferi asistenţă mai bună şi suport solid femeilor HIV pozitive.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.