Jumătate dintre români suferă de dureri de cap

0

cAproape jumătate dintre români (46%) acuză dureri de cap, migrene sau cefalee cel puțin o dată pe lună și mai mult de jumătate dintre cei afectați săptămânal, conform unui studiu realizat de GfK România în luna februarie 2010.

Odată cu înaintarea în vârstă, frecvenţa durerilor şi numărul persoanelor afectate de dureri de cap crește. Dacă o persoană de până în 30 de ani se plânge de dureri de cap în medie de 1,4 ori pe lună, la persoanele de peste 50 de ani durerile de cap sunt prezente, în medie, de 2,5 ori pe lună. Studiul indică și o legătură puternică între nivelul de trai și frecvența instalării unor astfel de episoade. Cu cât veniturile sunt mai scăzute, cu atât mai mare este și incidența durerilor de cap. Principalii factori care duc la declanșarea crizelor sunt stresul (pentru 33% dintre cei afectați), oboseala (22%) sau supărarea (12%).

Studiul a relevat că 83% dintre cei care au dureri de cap cel puțin o dată pe an folosesc automedicația, 9% apelează la medicul de familie sau la farmacist, iar 8% nu utilizează nici un fel de remediu. Dintre cei care urmează un tratament, 90% aleg, de obicei tratamentul medicamentos, restul de 10% folosind produse naturiste/homeopate.

Algocalminul este panaceul la care recurg cei mai mulți pentru a diminua și alina durerile de cap (63%), urmat fiind în popularitate de paracetamol (36%), antinevralgic (32%), nurofen (22%) şi aspirină (21%).

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1 641 de persoane, rezultatele fiind reprezentative pentru populația României în vârstă de peste 15 ani. (D.B.) <<<

About Author

Medica Academica

Comments are closed.