La stomatolog: Estetica întâi, funcționalitatea pe locul doi în prioritățile românilor

0

Românii ajung la stomatolog doar când au probleme dentare grave, iar estetica și mai puțin funcționalitatea este preocuparea unei mari părți a pacienților, arată un studiu realizat de Art Implant.

”70% dintre pacienți vin la cabinetul stomatologic strict pentru o problemă de estetică frontală. Îi interesează doar dinții cei mai vizibili și deloc ce e în lateral, neglijând funcționalitatea, în favoarea albirii, de exemplu”, susține dr. Laura Mocanu, specialist în stomatologie generală la Art Implant.

Aproximativ 10% dintre pacienți vin la cabinete pentru dinți lipsă și, ce este mai grav, 20% din problemele dentare sunt provocate de parodontopatie, boală cunoscută în termeni populari drept paradontoză. ”În ultimii ani, în România, tot mai multe cazuri se confruntă cu o formă foarte agresivă a acestei boli. În plus, incidența acestei afecțiuni a suportului dento-alveolar (gingie și os) a devenit cu mult mai mare la noi decât în majoritatea țărilor europene. Alarmant este și faptul că cei care suferă de această afecțiune – cam nouă din zece pacienți – vin în stadii avansate ale bolii, resemnați, considerând că e moștenire genetică și că asta e, n-au ce-i face”, explică dr. Laura Mocanu, subliniind că principalul factor care favorizează apariția acestei boli este de fapt igiena deficitară. “Parodontoza” este o afecțiune cauzată de o suprainfecție apărută la nivelul gingiei și a osului.

Laura Mocanu susține că descoperită în stadii incipiente, parodontopatia poate fi stagnată prin tratamente, astfel încât să nu se ajungă la căderea dinților. ”În România, din păcate, nu există o educație pe parte de igienă orală pentru prevenție, care să-i ajute pe oameni să descopere la timp problemele dentare. Așa se explică faptul că încă mai există oameni care cred că parodontopatia se poate transmite – ceea ce este complet fals, având în vedere că nu e o boală virală – sau că singura vinovată de apariția ei e moștenirea genetică.

Chiar dacă nu poate fi vindecată decât chirurgical, pentru că osul erodat de boală nu poate crește la loc,  boala poate fi oprită din evoluție prin tratamentul cu laser (care distruge țesutul de granulație și toate bacteriile, lăsând locul curat și acționând ca un veritabil bactericid) sau prin ozonoterapie.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.