Lansarea Tratatului de Chirurgie, un eveniment major în viaţa comunităţii medicale

0

A cincea ediție a Tratatului de Chirurgie, apărut sub redacţia profesorului Irinel Popescu, a fost lansată, de curând, la Biblioteca Academiei Române. Lucrarea, o adevărată operă medicală, publicată de Editura Academiei Române, cuprinde 10 volume, la scrierea cărora care au participat sute de specialişti români şi chirurgi de marcă ai ţării.

Nu lipsesc nici nume importante din medicina internaţională. Preşedintele Academiei Române, dl Ionel Haiduc, a declarat evenimentul drept unul dintre cele mai importante din viaţa medicală a României.

p_16_17_tratat_1

Primul volum din serie este dedicat Urologiei şi a fost coordonat de prof.dr. Mihai Lucan. Prof.dr. Alexandru Bucur, coordonatorul volumului III, de Chirurgie Oromaxilofacială, a declarat că lucrarea prezintă o experienţă de peste 25 de ani a Clinicii de Chirurgie Oromaxilofacială din cadrul Spitalului Clinic „Prof. dr. Theodorescu”, desfășurată pe plan naţional şi internaţional.

„Aduce în faţa medicilor conceptul de calitate a vieţii, restabilirea atât a fizionomiei, cât şi a funcţiei aparatului dentomaxilar. Acest tip de chirurgie, care lucrează la nivelul feţei, lăsa în trecut urme ce nu permiteau o reinserţie socială optimă a bolnavilor”, a subliniat coordonatorul acestuia. Prof.dr. Theodor Horvat, coordonatorul volumului IV, dedicat Patologiei Chirurgiei Toracice, a menţionat că acesta cuprinde 46 de capitole cu 25 de autori. Sunt prezente şi semnăturile unor autori străini, cum ar fi prof.dr. Walter Klepetko, şeful Departamentului de Chirurgie Cardio-Toracică şi Transplant Pulmonar, Vienna Medical University, Allgemeines Krankenhaus, precum şi ale altor doi chirurgi cardio-toracici din aceeaşi clinică, dr. Shahrokh Taghavi şi dr. Clemens Aigner. Prof. dr. Corneliu Sabetay a prezentat o scurtă recenzie a celui de-al cincilea volum, care abordează două specialități operatorii: Chirurgia pediatrică și Chirurgia ginecologică.

p_16_17_tratat_2

La rândul său, prof. dr. Radu Vlădăreanu, şeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie, Spitalul Elias, a punctat faptul că autorii acestuia s‑au gândit, în timpul structurării informaţiei, atât la pregătirea medicilor tineri care termină facultatea, cât şi la cea a rezidenţilor care dau examene de specialitate. Chirurgia plastică şi reparatorie fiind o specialitate de mare viitor, coordonatorul volumului VI, prof.dr. Ioan Lascăr, a declarat că domeniul în speță a devenit extrem de „vizibil”, iar tehnicile lui pot fi valorificate din plin şi în cadrul altor specialităţi chirurgicale.

Prof.dr. Radu Deac, şeful Centrului de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş, a menţionat că volumul VII, Chirurgia cardiovasculară, prezintă şi tehnici internaţionale. „Este vorba despre tratarea marilor urgenţe, a endocarditei infecţioase, a anevrismelor, a transplantului cardiac etc.”, a afirmat profesorul Deac. Volumul VIII, Chirurgie generală (partea I, A, B) a fost elaborată sub redacția prof. dr. Irinel Popescu. p_16_17_tratat_3

Opera continuă tradiţia chirurgiei românești, care a început în a doua jumătate a secolului trecut, prin ediţiile apărute sub coordonarea unor personalităţi im-portante din medicina românească: prof. dr. Nicolae Hortolomei și prof. dr. Ioan Țurai, acad. Teodor Burghele, acad. Eugen Proca şi prof. dr. Nicolae Angelescu. Prima ediţia s-a tipărit prin anii ‘50, iar în 2001 a văzut lumina zilei cea coordonată de prof.dr. Angelescu.

Acad. Dumitru Radu Popescu, directorul Editurii Academiei Române

Tratatul de chirurgie este cel mai ambiţios proiect realizat, în ultimii ani, la Editura Academiei Române. Apariţia lucrării consemnează o dată importantă în istoria tratatelor româneşti de medicină. Le mulţumim profesorilor care ne-au dăruit această carte, un superlativ al valorii ştiinţifice medicale din România. Câţi ani de viaţă au dăruit României chirurgii care semnează acest tratat? Sute! Sperăm ca în anul care vine să putem reedita acest tratat monumental, prin care ştiinţa românească stă alături de marile valori europene. Îi multumesc doamnei Doina Argeşanu pentru dăruirea şi performanţa profesională dovedite cu prilejul apariţiei lucrării.

Prof. dr. Irinel Popescu p_16_17_tratat_8

Cele zece volume ale seriei reprezintă zece discipline chirurgicale; chirurgia generală are însă două volume, în timp ce ginecologia şi pediatria au fost cuprinse împreună într-un singur volum. Lucrarea reflectă stadiul la care a ajuns medicina romînească. Înainte de orice, tratatul oglindeşte experienţa autorilor, remarcabilă în majoritatea cazurilor şi cu nimic mai prejos de standardele internaționale.

p_16_17_tratat_9Prof. dr. Radu Deac
Alături de o bază materială din ce în ce mai competitivă, chirurgia cardiacă are nevoie de profesionişti. Asimilarea şi adaptarea progreselor ştiinţelor reclamă un sistem cu un nou tip de specialităţi cât şi reformarea algoritmului de instruire.

Prof. dr. Constatin Ciuce p_16_17_tratat_10

Misiunea universităţilor pentru grija faţă de viitorii specialişti trebuie să fie primordială. În ceea ce priveşte o viitoare lucrare la care vom participa şi noi, vom avea în vedere o alcătuire cât mai unitară şi o structură superior organizată atât din punct de vedere didactic, cât şi profesional.

About Author

Medica Academica

Comments are closed.