LAWG propune Guvernului un parteneriat pentru actualizarea listei de compensate

0

Asociaţia companiilor farmaceutice americane Local American Working Group (LAWG) a propus Guvernului încheierea unui parteneriat în care să fie cuprinse contribuţiile ambelor părţi la “bunăstarea pacienţilor români”, cu referire la directă la lista de compensate, neactualizată din 2008, dar şi la eliminarea taxei de clawback pe termen mediu. Concret, LAWG consideră că Guvernul ar trebui să ia în considerare două măsuri cu impact bugetar.

Asociaţia propune ca resursele Bugetului de Stat să suplimenteze cheltuielile cu serviciile medicale și medicamentele ale Fondului Național Unic  de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) şi majorarea anuală a bazei de impozitare pentru taxa clawback. Indexările ar trebui să fie rezultatul unui mecanism automat, convenit de Guvern și industria farmaceutică, care să aibă în vedere eliminarea taxei clawback pe termen mediu.

Măsurile cu impact bugetar ar trebui incluse în Programul de convergență 2014-2017 și în Strategia fiscal-bugetară 2014-2016, pentru a oferi predictibilitate și transparență atât producătorilor de medicamente, cât şi pacienților.

Asociația LAWG a fost înființată în 2010 de către companiile farmaceutice americane și are ca scop facilitarea accesului pacienților români la noi medicamente, alături de eficientizarea politicilor sistemului de sănătate. LAWG este filiala locală a organizației americane Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) și reunește zece companii: Abbvie, Amgen, AstraZeneca, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck Sharp & Dohme, Novartis şi Pfizer.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.